Week van de Gezondheidsverschillen – Partner activiteiten

Tijdens de week van de Gezondheidsverschillen van 17 tot en met 20 maart worden door het hele land bijeenkomsten georganiseerd die aansluiten bij de Week van de Gezondheidsverschillen. Alle partner activiteiten staan op deze kaart die laat zien dat Nederland in beweging is en met elkaar goed aan de slag is!

Overzichtspagina | Alles over gezondheidsverschillen

Activiteiten

Al geweest

training "Arbeidsmigranten en de zorgverzekering"

maandag 17 maart, Online
Deze training is voor professionals die arbeidsmigranten begeleiden en biedt handvaten om zorgverzekeringsproblemen te herkennen en op te lossen.

Tijdens de training leer je over het zorgverzekeringsstelsel in Nederland. Hoe zit het met de verzekeringsplicht in Nederland? Wie kan een Nederlandse basisverzekering afsluiten en wie niet? Wat gebeurt er met de zorgverzekering als het werk van een arbeidsmigrant in Nederland stopt? Hoe kan iemand onverzekerd raken en kun je dit oplossen? Ook hoor je meer over de subsidieregelingen waar zorgverleners gebruik van kunnen maken als zij een onverzekerde patiënt behandelen.

Online 15:00-16:00

Aanmelden:

Meld je aan.

Contactpersoon:

Thea Aantjes
SKGZ/ Zorgverzekeringslijn
06 4343 5337
thea@zorgverzekeringslijn.nl

Samenwerken aan een schuldenaanpak in Ede

dinsdag 18 maart, Ede
De gemeente Ede en woningcorporatie Woonstede nemen deel aan de leerkring Bestaanszekerheid en Gezondheid, die Pharos en Platform31 in het kader van GezondIn organiseren. Voor en met Ede organiseren Pharos en Platform31 een zogenaamde versnellingssessie. Tijdens deze (besloten) bijeenkomst gaan de gemeente Ede en samenwerkingspartners met elkaar in gesprek om tot een voorstel voor een schuldenaanpak voor de bewoners van Ede te komen. De partners zijn doordrongen van de invloed van schulden op de gezondheid en vice versa en nemen dit bewust mee in hun toekomstige aanpak.

 

Dinsdag 18 maart 12.30- 17.00 uur, Ede

Contactpersoon:

Margot Leegwater
Platform31
margot.leegwater@platform31.nl

Versnellingssessie Armoedenetwerk Doesburg (besloten bijeenkomst)

dinsdag 18 maart, Doesburg

dinsdag 18 maart van 10:00 – 12:30 in het Stadskantoor in Doesburg

Tijdens deze bijeenkomst gaat het netwerk, met ondersteuning van Pharos en Platform 31 vanuit de leerkring bestaanszekerheid, concreet aan de slag met het formuleren van acties om stress-sensitiever te werken, om de stress bij inwoners kunnen verlagen en bijdragen aan hun bestaanszekerheid. Er zijn twee ervaringsdeskundigen bij om als kritische vriend mee te denken en adviezen te geven.

Aanmelden:

n.v.t

Contactpersoon:

Linde Schipper

a.hiemstra@pharos.nl

Training "statushouders en de zorgverzekering"

dinsdag 18 maart, Online

De training biedt vrijwilligers die statushouders begeleiden, handvatten om uitleg te geven over de Nederlandse zorgverzekering.

Nieuwkomers hebben vaak moeite met de taal, zijn soms laaggeletterd of digibeet. Het missen van een brief of factuur kan grote gevolgen hebben voor de nieuwkomer. Het Nederlandse zorgstelsel is een systeem dat zij niet kennen vanuit hun thuisland. Zij vragen zich bijvoorbeeld af waarom je een zorgverzekering moet hebben, ook al ben je niet ziek? Tijdens de training is er veel aandacht voor wat er hier anders is, en hoe je dat op een laagdrempelige manier uitlegt.

Online 14:00-15:30

Aanmelden:

Meld je aan.

Contactpersoon:

Thea Aantjes
SKGZ/ Zorgverzekeringslijn
06 4343 5337
thea@zorgverzekeringslijn.nl

Gezondheidsverschillen in Den Haag vanuit de wetenschap en praktijk

woensdag 19 maart, Online

Gezond en Gelukkig Den Haag (GGDH) is een samenwerkingsverband dat zich inzet voor het verkleinen van gezondheidsverschillen in Den Haag. Ons doel? Dat alle Hagenaars gelijke kansen op een goede gezondheid hebben in 2040.

Dat is hard nodig, want de verschillen tussen de Haagse wijken zijn groot. Geldzorgen spelen hierin een belangrijke rol en hebben veel invloed op hoe gezond en gelukkig mensen zich voelen.

Tijdens dit webinar nemen we je mee in de praktijk én de wetenschap achter gezondheidsverschillen. We laten zien hoe praktijk en wetenschap elkaar kunnen versterken om de forse gezondheidsverschillen te verkleinen. Aan het woord komen:
– Jessica Kiefte (hoofd wetenschappelijk onderzoek Health Campus) geeft inzicht in hoe wetenschappelijk onderzoek helpt om gezondheidsverschillen beter te begrijpen en aan te pakken.
– Carlijn Ritzen (programmamanager GGDH) vertelt hoe groot de verschillen in gezondheid in Den Haag zijn en geeft concrete voorbeelden uit de Haagse praktijk.
– Roos van Lammeren (promovenda Health Campus) laat zien hoe wetenschap en praktijk samenkomen en elkaar versterken aan de hand van het inspirerende Haags voorbeeld De Verbinders.

Wil je mee weten over gezondheidsverschillen in Den Haag en hoe we samen kunnen werken aan een gezondere stad? Meld je aan en doe mee!

Woensdag 19 maart, 12:00 – 12:45, online

Aanmelden:

Aanmelden niet nodig, link naar Teams meeting: https://tinyurl.com/yckw3e6b

Contactpersoon:

Carlijn Ritzen

c.c.ritzen@lumc.nl

Geldzorgen en leefstijl: interactieve kennissessie

woensdag 19 maart, Online
Leefstijlcoaching draait om het bereiken van gedragsverandering. Hoe pak je dat aan wanneer iemand geldzorgen heeft? Financiële stress komt veel voor en kan het lastiger maken veranderingen in het dieet of beweegpatroon te bereiken. In deze interactieve kennissessie gaan we in op vragen over hoe dat komt en wat je kunt doen. We verkennen hoe je rondom dit vraagstuk kunt samenwerken met het sociaal domein, zodat je deelnemers helpt onderliggende problematiek aan te pakken.
Ben je leefstijlcoach, verantwoordelijk voor het GLI-aanbod in jouw regio of werk je in het sociaal domein? Sluit aan en praat mee! Berber Dorhout en Annemarieke van der Veer

Woensdag 19 maart, 9:00 – 10:00, online

Aanmelden:

Aanmelden niet nodig, link naar Teams meeting:
Meld je aan

Contactpersoon:

Annemarieke van der Veer

06-14215645

annemarieke.vanderveer@hu.nl

Workshop: Mentale gezondheid en het inzetten van 'bewegen & sport'

vrijdag 21 maart, utrecht

Werk jij in de zorg of het sociaal domein en begeleid je mensen met mentale problematiek? Wil je leren hoe je
sport en bewegen structureel kunt inzetten als middel voor herstel en welzijn?

Dan is deze nieuwe workshop iets voor jou! Bewegen is een krachtig hulpmiddel voor mentale
gezondheid, maar hoe zorg je ervoor dat jouw cliënten écht in beweging komen? In deze workshop leer je hoe je mensen met mentale problematiek effectief kunt toeleiden naar passend sport- en beweegaanbod

Omdat deze workshop nieuw is, bieden we in Utrecht deze gratis testeditie aan. Dit is jouw kans om als eerste deel te nemen en jouw feedback te geven!

Tijdens deze praktijkgerichte workshop behandelen we zes belangrijke thema’s:

  • Het belang van bewegen en sport voor mentale gezondheid
  • Jouw rol als professional en reflectie
  • Hoe je cliënten motiveert en toeleidt naar passend sport- en beweegaanbod
  • Inzicht in de lokale sport- en beweegmogelijkheden
  • Draagvlak creëren binnen én buiten je organisatie
  • Hoe je een duurzaam beweegaanbod opzet en borgt

21 maart van 9:30 tot 17 uur – LifeGoals/Beweegalliantie, Maliebaan 10a Utrecht

Aanmelden:

Meld je aan

Contactpersoon:

Nanda de Jong

Beweegalliantie
06 303 71 217
nanda.de.jong@beweegalliantie.nl

Vitaliteitsdag voor alle senioren

vrijdag 21 maart, Wijkcentrum de Heyhoef in de Reeshof in Tilburg
Op vrijdag 21 maart organiseert de KBO vitaliteitsdagen voor alle senioren in de Reeshof. De toegang is gratis!
Tijdens de vitaliteitsdagen worden een aantal testen uitgevoerd en gesprekken gevoerd.Wat wordt er zoal getest?
Onder andere de bloeddruk, ogen, oren, medicijnen, valrisico, reactiesnelheid, balans, enzovoort.
Behalve de testen zullen ook adviezen worden gegeven door professionals, zoals een fysiotherapeut, audicien, opticien, diëtiste, apotheker en tandarts. Indien u uw medicijnlijst meeneemt (verkrijgbaar bij uw apotheek) kunt u samen met de aanwezige apotheker uw medicijnen doornemen en vragen stellen aan de apotheker.Tijdens de twee vitaliteitsdagen zijn er 3 sessies.
Van 10.00 tot 12.00 uur
Van 12.45 tot 14.45 uur
Van 15.00 tot 17.00 uurInschrijven:
Wilt u deelnemen aan de vitaliteitsdagen dan kunt u zich inschrijven via deemail: pietpikets@gmail.com met vermelding van uw voorkeurs dag en tijdstip.

Contactpersoon:

Ellen Willemsen
Senioren Brabant-Zeeland (voorheen KBO-Brabant)
073-6444066
e.willemsen@seniorenbrabantzeeland.nl

Alzheimer Iftar

donderdag 20 maart, Amsterdam

Alzheimer Nederland organiseert ism Stichting Diversiteitsland een Alzheimer Iftar in Amsterdam: Samen eten, ontmoeten en bewustwording

Tijdens de Ramadan organiseert Alzheimer Nederland twaalf Alzheimer Iftar-bijeenkomsten door heel Nederland waaronder in Amsterdam. Deze bijeenkomsten bieden een moment van verbinding en kennisdeling over dementie binnen diverse gemeenschappen en dragen bij aan het verkleinen van gezondheidsverschillen.

De Alzheimer Iftar combineert samen eten met gesprekken over de impact van dementie, de rol van cultuur en religie in de zorg en hoe we een dementievriendelijke samenleving kunnen creëren. Dementie wordt binnen migranten­gemeenschappen vaak minder snel herkend door taalbarrières en schaamte, wat kan leiden tot een latere diagnose en minder ondersteuning. Open gesprekken helpen dit bespreekbaar te maken en de zorg toegankelijker te maken. Door meer bewustwording en betere voorlichting wordt de toegang tot passende zorg verbeterd, wat bijdraagt aan het verminderen van ongelijkheid in de gezondheidszorg.

Aanmelden:

www.alzheimer-nederland.nl/iftar

Contactpersoon:

Salih Türker
Programma coördinator

0619387366

s.turker@alzheimer-nederland.nl

Ruimte voor eerstelijnszorg: wat kunnen gemeenten doen?

donderdag 20 maart, Online

Maatschappelijke voorzieningen, waaronder eerstelijnszorg zoals huisartsen, zijn van vitaal belang voor leefbare buurten en het tegengaan van gezondheidsverschillen. Nu de ruimte in steden steeds schaarser wordt en de druk op eerstelijnszorg in veel wijken groeit, vraagt dit extra aandacht. Veel gemeenten en hun partners gingen al op zoek naar oplossingen. In dit webinar leer je verschillende aanpakken kennen en kunnen deelnemers met de sprekers en elkaar in gesprek over de mogelijke oplossingen.

 

20 maart 10:30-12:00 Online

Aanmelden:

Meld je aan

Contactpersoon:

Maite Gadellaa

maite.gadellaa@platform31.nl

Congres Jongeren in de (toekomstige) eetomgeving

donderdag 20 maart, Ede & online

Op donderdag 20 maart organiseert het Voedingscentrum in het hart van de Food Valley het congres Jongeren in een (toekomstige) eetomgeving. Een uniek gratis symposium waar de onderwijssector en gemeenten elkaar ontmoeten en van elkaar kunnen leren.

Waar, wanneer en voor wie?

  • Donderdag 20 maart 2025
  • 10:00 uur – 16:00 uur, inclusief lunch en netwerkmogelijkheden
  • Locatie: Mauritskazerne Ede, op loopafstand van station Ede-Wageningen
  • Doelgroep: Dit congres is voor kartrekkers van een Gezonde School(kantine), facilitair managers, directeuren en schoolbesturen v(s)o en mbo), Gezonde School-adviseurs (GGD), beleidmakers (gemeenten), JOGG-regisseurs en accounthouders.

Aanmelden:

Lees meer en meld je aan.

Contactpersoon:

Linda Hoebink
Deelprojectleider Voedingscentrum

hoebink@voedingscentrum.nl

Meld je partner activiteit hier aan

"*" geeft vereiste velden aan

Je naam*

Naar boven