Incompany training

Sleutelpersonen dementie bij mensen met een migratieachtergrond

De training is voor gemeenten en zorg- en welzijnsorganisaties die mensen met een migratieachtergrond en dementie beter willen bereiken door sleutelpersonen op te leiden. Deze sleutelpersonen vervullen een brugfunctie tussen migrantenouderen met dementie en zorgorganisaties.

Deze training leidt mensen uit de verschillende gemeenschappen op tot sleutelpersoon. Zorgt ervoor dat mantelzorgers beter toegang krijgen tot informatie en ondersteuning bij dementie. Gemeenten en zorg- en welzijnsorganisatie kunnen deze groep hierdoor beter bereiken, hun aanbod beter afstemmen op de behoeften van mensen met een migratieachtergrond met dementie en hun mantelzorgers.

Tijdsduur

4 dagdelen

De training bestaat uit vier verschillende dagdelen, verdeeld over vier dagen. Elke dag bevat een sessie van 10.00 uur tot 14.00 uur.

Kosten

Op aanvraag

Datum

In overleg vastgesteld

Locatie

In overleg vastgesteld

Groep

8 tot 12 personen

Trainingsprogramma

De training leidt mensen op tot sleutelpersonen die voorlichten, bemiddelen en advies geven om de toegang tot zorg en informatie voor migranten met dementie te verbeteren.

Inhoud training:

  • Kennis over dementie: Inzicht in dementie, herkenning van symptomen, en bewustwording van de uitdagingen voor migrantenouderen en hun mantelzorgers.
  • Voorlichting geven: Sleutelpersonen geven samen met (zorg)professionals voorlichting over (preventie van) dementie, mogelijkheden en dementieaanbod.
  • Bemiddeling: Training in het begeleiden van migranten en hun mantelzorgers bij zorgtrajecten, om communicatie met zorgprofessionals te verbeteren en misverstanden te voorkomen.
  • Verkenning van behoeften: Sleutelpersonen leren hoe zij de behoeften en problemen van migrantenouderen en hun mantelzorgers kunnen signaleren door laagdrempelig contact met gemeenschappen.
  • Adviseren van zorgorganisaties: Kennisoverdracht aan zorgprofessionals over interculturele communicatie en gebruiken en gewoonten in de herkomstlanden.
  • Interculturele communicatie: Training in het overbruggen van taal- en cultuurverschillen tussen migranten en zorgverleners.
  • Samenwerking met professionals: Samenwerkingsvaardigheden om effectief te werken met zorgorganisaties, gemeenten en welzijnsinstanties.
  • Duurzame borging: Inbedding van sleutelpersonen binnen gemeenten of welzijnsorganisaties en afspraken over hun structurele inzet.

De training duurt vier dagen, waarbij elke trainingsdag één dagdeel beslaat. De spreiding van de dagen kan in overleg worden bepaald, met een aanbevolen pauze van twee weken tussen de trainingsdagen.

Doelgroep

We zoeken mensen die zowel de Nederlandse als de Turkse, Marokkaanse (Berbers/Arabisch), Somalische of Vietnamese taal spreken en affiniteit hebben met ouderen, met mantelzorg en met uitleg geven over dementie. Ook moeten ze hun ervaring, kennis en enthousiasme willen inzetten om bij te dragen aan de gezondheid, welzijn en participatie van oudere migranten en hun mantelzorgers.

Het is belangrijk dat de werving lokaal plaatsvindt. De gemeente of betrokken zorg- of welzijnsorganisaties kunnen de werving van de sleutelpersonen op zich nemen. Pharos kan op basis van ervaring in het werven van sleutelpersonen voor de gezondheid van statushouders advies geven.

“Als sleutelpersoon probeer ik hulp te geven aan nieuw­komers én aan instanties, want ze hebben beiden moeite met communiceren met elkaar. Ik informeer nieuwkomers over het werk van zorginstanties en onderwijs en ik vertel de gemeente over de cultuur van statushouders.”

Een sleutelpersoon die veel met statushouders werkt

Contact of vragen

Voor meer informatie of een kostenoverzicht, neem contact op met Team trainingen via training@pharos.nl.

Meer informatie

Bekijk al onze trainingen

CRKBO logo

Pharos is geregistreerd bij het CRKBO

Naar boven