Workshop

Handhaven op een rookvrije omgeving: een workshop voor beheerders en beveiligers

Een rookvrije omgeving vanzelfsprekend maken, dat is de missie van de Rookvrije Generatie. Steeds meer bedrijven, sportverenigingen, scholen, speeltuinen en andere openbare plekken sluiten zich hierbij aan. Het streven is mooi, maar hoe zorg je voor handhaving? In deze workshop bieden we beheerders en beveiligers handvatten en praktische tips om plekken daadwerkelijk rookvrij te houden.

Tijdsduur

1 dagdeel

Waarom deze training?

Roken is een van de belangrijkste oorzaken voor latere gezondheidsproblemen. Ook meeroken heeft schadelijke gevolgen. Een rookvrije omgeving is belangrijk om mensen te beschermen voor meeroken en rookgedrag te ontmoedigen. Want zien roken, doet roken. Echter, zonder goede handhaving in de praktijk wordt jouw organisatie niet rookvrij. De ervaring leert dat simpelweg opdragen dat beheerders en beveiligers hierop moeten handhaven weerstand kan opleveren. Sommigen zullen niet achter het beleid staan, zijn zelf roker of weten niet hoe ze het moeten aanpakken. Door beheerders en beveiligers (handhavers) vanaf het begin te betrekken vergroot je draagvlak en bovendien kunnen ze meedenken over de praktische invulling van het rookvrij beleid. De training richt zich op het perspectief van de handhavers. We leggen uit wat meeroken met mensen en kinderen doet, waarom een rookvrije omgeving belangrijk is en geven praktische handvatten voor het aanspreken van individuen en groepen.

Wanneer inzetten?

De training kan het best ingezet worden voorafgaand aan het daadwerkelijk rookvrij worden van een organisatie of ruimte. Zo is iedereen optimaal voorbereid.

Inhoud van de training

  • De deelnemers krijgen uitleg over wat meeroken met mensen en kinderen doet en waarom een rookvrije omgeving belangrijk is. De training is niet bedoeld om beheerders te vertellen dat roken slecht is.
  • Met de deelnemers wordt zowel het perspectief van de roker als de niet-roker bekeken, zodat ze voor beide groepen begrip krijgen.
  • De deelnemers bekijken filmpjes over dit onderwerp en delen hun eigen perspectief.
  • De deelnemers oefenen met elkaar en een acteur hoe zij mensen aan kunnen spreken op hun rookgedrag in een rookvrije omgeving. Zij krijgen tips en praktische handvatten om dit op een passende manier te doen. Want hoe ga je om met iemand die weigert te stoppen of iemand die agressief wordt?

Opzet en werkwijze

  • Het gaat om een workshop van een dagdeel.
  • We werken met vragen, ervaringen en casuïstiek uit de praktijk van de deelnemers.
  • We oefenen met interactieve werkvormen en een ervaren trainingsacteur.
  • De workshop is praktisch van opzet. Je brengt het geleerde direct in de praktijk.
  • De trainers creëren een veilige en open sfeer. Ze nodigen je uit vragen en twijfels te delen.
  • De workshop voeren we uit op locatie.
  • Aantal deelnemers: in overleg

Op maat

Iedere organisatie is anders. Er zijn verschillen in rookbeleid, huisregels en type handhavers. Daarom houden we voorafgaand aan de workshop een uitgebreide intake. Samen bekijken we hoe de workshop kan passen binnen het beleid en proces van jouw organisatie. We bekijken waar handhavers al in getraind zijn en hoe deze workshop daarop kan aansluiten. De workshop is dus steeds maatwerk, toegespitst op jouw organisatie.

Contact of vragen

Voor meer informatie of een kostenoverzicht, neem contact op met Fien Huige via f.huige@pharos.nl.

 

CRKBO logo

Pharos is geregistreerd bij het CRKBO

Naar boven