Eerste 1000 dagen cruciaal
De afgelopen jaren groeit het wetenschappelijk bewijs dat de eerste 1000 dagen van een kind cruciaal zijn voor het verdere leven. In de periode voor, tijdens en na de zwangerschap wordt de basis gelegd voor vaardigheden en vermogens voor een gezond (lichamelijk, mentaal, en sociaal-emotioneel) en kansrijk leven. Een kind met een goede start heeft meer kansen op een goede fysieke en psychische gezondheid. En op het ontwikkelen van talenten en zelfontplooiing, deelname aan onderwijs en participatie op de arbeidsmarkt en meedoen in de samenleving. Dit heeft daarmee ook effect op toekomstige generaties.
Omdat in de eerste 1000 dagen daarvoor de basis wordt gelegd, is het belangrijk om juist dan al de kansen voor een kind te vergroten. Zo start het kind met zo min mogelijk achterstand. In Nederland hebben de meeste kinderen een kansrijke start en groeien gezond, veilig en in welzijn op. Maar er zijn verschillen tussen gemeenten en ook tussen wijken binnen een gemeente. De omstandigheden waarin kinderen opgroeien en zich ontwikkelen spelen hierbij een belangrijke rol. Met gevolgen direct na de geboorte, maar ook op latere leeftijd. Ze kunnen zelfs doorwerken in volgende generaties.
Levensomstandigheden en stress
Naast de genetische aanleg, gezondheid en leefstijl van de ouders, spelen levensomstandigheden van (aanstaande) ouders en kind een belangrijke rol bij een kansrijke start. Soms nog meer dan medische- of leefstijlfactoren. Wanneer deze levensomstandigheden ongunstig zijn zoals bij armoede en schulden, en deze langdurig spelen, is er meer kans op een minder goede start. Chronisch stress is daarbij een belangrijke factor. Deze stress kan ook veroorzaakt worden door andere problematiek zoals verslavings- of psychische problemen, slecht wonen, relatieproblemen of beperkte vaardigheden (lezen en schrijven en gezondheidsvaardigheden). Vaak is er sprake van een stapeling van factoren.
Kansrijke Start: Domeinoverstijgende aanpak en samenwerking
Voor het verbeteren van een kansrijke start is een brede, domein overstijgende aanpak nodig. Daarin staan de mogelijkheden en behoeften van (aanstaande) ouders centraal. Vroegsignalering, ondersteuning en zorg met aandacht voor achterliggende problemen en mogelijkheden zijn daarin belangrijke onderdelen. Er is geen blauwdruk voor een Kansrijke Start aanpak, maar in dit themadocument beschrijven we bouwstenen en succesfactoren om je op weg te helpen.
Een domeinoverstijgende aanpak vraagt om samenwerking tussen verschillende beleidsterreinen in de gemeente en tussen professionals en informele ondersteuning vanuit het medisch- en het sociaal domein. De verbinding van het medische- en sociale domein in een lokale (regionale) coalitie is een belangrijk bouwsteen van het landelijke actieprogramma Kansrijke Start.
Wat doet Pharos?
De missie van Pharos is het terugdringen van grote gezondheidsverschillen. Dat begint dus al voor de geboorte. Dit vraagt om een aanpak om meerdere niveaus en op meerdere thema’s. Dit doen we onder andere via het stimuleringsprogramma lokale coalities Kansrijke Start. We ondersteunen gemeenten bij het bouwen en versterken van lokale en regionale coalities Kansrijke Start. En we delen kennis en ervaringen rondom de eerste 1000 dagen, de Kansrijke Start aanpak en domein overstijgend samenwerken. We delen praktijkvoorbeelden, maken infosheets, organiseren Webinars, bijeenkomsten en trainingen en hebben leertrajecten voor coalities.
We werken daarin nauw samen met het programma Gelijke kansen op Gezond Opgroeien. Zij zetten zich in voor een gezonde toekomst voor ieder kind en zijn actief op aandachtsgebieden als Gezond Opgroeien, Mentale veerkracht versterken, en Gezond migreren en opgroeien.