Eerste 1000 dagen van een kind

De gezondheid van een kind begint niet pas bij de geboorte, maar al voor de conceptie. Vanaf die conceptie is de ontwikkeling van een kind bepalend voor zijn gezondheid en welzijn als volwassene. En zelfs voor de gezondheid van volgende generaties. Als we gezondheidsverschillen in Nederland echt willen terugdringen, moeten we inzetten op een kansrijke start voor alle kinderen. Dat kan alleen als iedereen die betrokken is bij die start, lokaal en op meerdere domeinen samenwerkt in het verbeteren van de ondersteuning en zorg in de eerste 1000 dagen van een kind (de periode van -9 maanden t/m 2 jaar).

Eerste 1000 dagen cruciaal

De afgelopen jaren groeit het wetenschappelijk bewijs dat de eerste 1000 dagen van een kind cruciaal zijn voor het verdere leven. In de periode voor, tijdens en na de zwangerschap wordt de basis gelegd voor vaardigheden en vermogens voor een gezond (lichamelijk, mentaal, en sociaal-emotioneel) en kansrijk leven. Een kind met een goede start heeft meer kansen op een goede fysieke en psychische gezondheid. En op het ontwikkelen van talenten en zelfontplooiing, deelname aan onderwijs en participatie op de arbeidsmarkt en meedoen in de samenleving. Dit heeft daarmee ook effect op toekomstige generaties.

Omdat in de eerste 1000 dagen daarvoor de basis wordt gelegd, is het belangrijk om juist dan al de kansen voor een kind te vergroten. Zo start het kind met zo min mogelijk achterstand. In Nederland hebben de meeste kinderen een kansrijke start en groeien gezond, veilig en in welzijn op. Maar er zijn verschillen tussen gemeenten en ook tussen wijken binnen een gemeente. De omstandigheden waarin kinderen opgroeien en zich ontwikkelen spelen hierbij een belangrijke rol. Met gevolgen direct na de geboorte, maar ook op latere leeftijd. Ze kunnen zelfs doorwerken in volgende generaties.

Levensomstandigheden en stress

Naast de genetische aanleg, gezondheid en leefstijl van de ouders, spelen levensomstandigheden van (aanstaande) ouders en kind een belangrijke rol bij een kansrijke start. Soms nog meer dan medische- of leefstijlfactoren. Wanneer deze levensomstandigheden ongunstig zijn zoals bij armoede en schulden, en deze langdurig spelen, is er meer kans op een minder goede start. Chronisch stress is daarbij een belangrijke factor. Deze stress kan ook veroorzaakt worden door andere problematiek zoals verslavings- of psychische problemen, slecht wonen, relatieproblemen of beperkte vaardigheden (lezen en schrijven en gezondheidsvaardigheden). Vaak is er sprake van een stapeling van factoren.

Luister naar:
De verhalen van moeders Adonia, Navina en Coby.

Kansrijke Start: Domeinoverstijgende aanpak en samenwerking

Voor het verbeteren van een kansrijke start is een brede, domein overstijgende aanpak nodig. Daarin staan de mogelijkheden en behoeften van (aanstaande) ouders centraal. Vroegsignalering, ondersteuning en zorg met aandacht voor achterliggende problemen en mogelijkheden zijn daarin belangrijke onderdelen. Er is geen blauwdruk voor een Kansrijke Start aanpak, maar in dit themadocument beschrijven we bouwstenen en succesfactoren om je op weg te helpen.

Bekijk ook:

Een domeinoverstijgende aanpak vraagt om samenwerking tussen verschillende beleidsterreinen in de gemeente en tussen professionals en informele ondersteuning vanuit het medisch- en het sociaal domein. De verbinding van het medische- en sociale domein in een lokale (regionale) coalitie is een belangrijk bouwsteen van het landelijke actieprogramma Kansrijke Start.

Wat doet Pharos?

De missie van Pharos is het terugdringen van grote gezondheidsverschillen. Dat begint dus al voor de geboorte. Dit vraagt om een aanpak om meerdere niveaus en op meerdere thema’s. Dit doen we onder andere via het stimuleringsprogramma lokale coalities Kansrijke Start. We ondersteunen  gemeenten bij het bouwen en  versterken van lokale en regionale coalities Kansrijke Start. En we delen  kennis en ervaringen rondom de eerste 1000 dagen, de Kansrijke Start aanpak en domein overstijgend samenwerken. We delen praktijkvoorbeelden, maken infosheets, organiseren Webinars, bijeenkomsten en trainingen en hebben leertrajecten voor coalities.

We werken daarin nauw  samen met het programma Gelijke kansen op Gezond Opgroeien. Zij zetten zich in voor een gezonde toekomst voor ieder kind en zijn actief op aandachtsgebieden als Gezond Opgroeien, Mentale veerkracht versterken, en Gezond migreren en opgroeien.

Thema's

Samenwerken lokaal en regionaal

Thema’s

Om de aanpak Kansrijke Start lokaal en regionaal vorm te geven is een goede samenwerking van belang. Het gaat hierbij om een brede samenwerking: met partners uit het medische en het sociale domein, met partners uit de informele ondersteuning en natuurlijk met (aanstaande) ouders zelf. Door de samenwerking te bouwen en te verbeteren, werken we aan betere zorg en ondersteuning van kwetsbare gezinnen.

Veel gemeenten werken niet alleen lokaal, maar ook regionaal samen aan een Kansrijke Start aanpak. Regionaal samenwerken kan lokaal samenwerken ondersteunen of versterken. Samenwerken op regionaal niveau kan zinvol zijn bij: overlappende werkgebieden van betrokken partners, vergelijkbare problematieken tussen gemeenten, wensen om krachten te bundelen, van elkaar te leren, en het maken van afspraken met partijen die (sub-)regionaal werken.

Praktijkvoorbeelden lokale coalities

Praktijkvoorbeelden regionaal samenwerken

Meer voorbeelden

Samenwerken met de mensen om wie het gaat

Een belangrijke succesfactor van een Kansrijke Start aanpak is om te luisteren naar en samen te werken met de mensen om wie het gaat. Zonder hen wordt de kans groot dat maatregelen en interventies de plank misslaan, niet aansluiten en dat je niet de doelgroep bereikt die je wilt bereiken. De perspectieven en inzichten van (aanstaande) ouders scherpen de aanpak aan en dragen bij aan een passende ondersteuning vanuit het medisch- en sociaal domein.

Je kunt de (aanstaande) ouders in het gehele proces betrekken; van het ophalen van behoeften, het creëren van oplossingen, tot en met de evaluatie. Dit betekent veel voor (aanstaande) ouders zelf. Zij voelen zich gewaardeerd en krijgen door activiteiten te ondernemen meer zelfvertrouwen, leren vaardigheden en bouwen netwerken op. Dit versterkt hen. Door meer contact ontstaat er bovendien meer begrip voor elkaar. Het zorgt er bovenal voor dat er daadwerkelijk iets opgelost wordt, op een manier die aansluit bij de leefwereld (handelingen, gedrag en gewoonten) van de mensen om wie het gaat.

Bekijk ook:

Armoede en schulden

De meeste kinderen in Nederland hebben een kansrijke start, maar lang niet allemaal. Het verschilt sterk tussen gemeenten of zelfs wijken waarin ze opgroeien. De leefomstandigheden van (aanstaande) ouders en kinderen spelen een belangrijke rol bij een kansrijke start. Een deel van deze leefomstandigheden heeft te maken met bestaanszekerheid die onder druk staat. Inkomenszekerheid is volgens de VNG één van de vier pijlers van bestaanszekerheid.

Onderzoek laat zien dat langdurige armoede en problematische schulden vergaande gevolgen hebben voor zowel ouders als kinderen. Niet alleen direct na de geboorte, ook op latere leeftijd. Chronische stress is daarbij een belangrijke ‘negatieve’ factor. Je kunt binnen Kansrijke Start aandacht besteden aan het thema armoede en schulden. Om je daarbij op weg te helpen zijn er de handvatten voor coalities.

De Kansrijke Start adviseurs van Pharos kunnen je verder ondersteunen en we organiseren jaarlijks een leerwerktraject over dit thema.

Bekijk ook:

Monitoring en evaluatie

Een van de succesfactoren in een duurzame aanpak Kansrijke Start is het monitoren en evalueren (M&E) van de aanpak en de samenwerking. Dit helpt bij het zichtbaar maken van ontwikkeling, het bijsturen en doorontwikkelen van je aanpak en bij het bouwen en onderhouden van de samenwerking.

Bekijk ook:

Instrumenten

Analysetool Kansrijke Start

De analysetool Kansrijke Start brengt in kaart wat er lokaal of regionaal al gebeurt in de cruciale 1000 dagen-periode van een kind. Na invullen van de vragenlijst (duur: 15 à 20 minuten) is duidelijk op welke punten de aanpak en de samenwerking versterkt kan worden. De uitslag biedt bovendien een startpunt voor het kiezen van de interventies die in jouw lokale situatie het meest geschikt zijn. Ter inspiratie kun je hiervoor de Menukaart Kansrijke Start raadplegen op de website van VWS. Hierin vind je ongeveer honderd verschillende goed beschreven en erkende interventies, uit zowel het medische als het sociale domein. De menukaart is vrij toegankelijk, voor de analysetool hebben gemeenten inloggegevens ontvangen.

Analysetool Kansrijke Start

Zorgpadentool

Klantroutes Kansrijke Start

Netwerkkaart

Een steunend netwerk is van groot belang. Een netwerkkaart is een hulpmiddel om het netwerk van (aanstaande) ouders in beeld te krijgen. Het gaat zowel om steun mensen uit hun eigen netwerk als betrokken professionals. Hier vind je een handleiding om samen het netwerk te tekenen. Inclusief een stappenplan met de titel ‘Je hoeft het niet alleen te doen’. Deze publicatie is tot stand gekomen vanuit het landelijk programma Kansrijke Start en is uitgevoerd door AEF, Common Eye en Pharos.

Netwerkkaart

Een zelfscan voor professionals

Deze ‘zelfscan’ is ontwikkeld om inzicht te krijgen in de vaardigheden die van belang zijn om juist ook de (aanstaande) gezinnen met een verhoogde kwetsbaarheid goed te bereiken en ondersteunen.  De zelfscan is gebaseerd op basis van ervaringen van ouders, professionals en experts. Met de zelfscan kun je jezelf scoren op de vaardigheden die van belang zijn en vind je praktische tips en suggesties om jezelf op je aandachtpunten te ontwikkelen. De zelfscan is ook geschikt om als team in te vullen en te bespreken. Deze publicatie is tot stand gekomen vanuit het landelijk programma Kansrijke Start en is uitgevoerd door AEF, Common Eye en Pharos.

Een zelfscan voor professionals

Co-Design Canvas

Het Co-Design Canvas van SISCODE is een instrument dat helpt  bij het faciliteren van een open en transparante dialoog over ieders ervaringen en belangen, bij het afstemmen van verwachtingen en doelstellingen, bij het creëren van inzicht en begrip en bij het bespreken van kennis, machtsverhoudingen en gedeelde verantwoordelijkheden in zowel het plannen en uitvoeren als het evalueren van een co-designproces.

Co-Design Canvas

Taaltool Geboortezorg

Zorgkostentool

Meer informatie

Over Pharos

Benieuwd naar meer informatie over Pharos?

Missie en visie Wij zetten ons in voor het terugdringen van grote gezondheidsverschillen in Nederland.

Programma’s De kennisprogramma’s van Pharos vertalen strategie en prioriteiten naar aanpak en werkwijze.

Medewerkers Maak kennis met onze experts. Ze geven je graag advies.

Werken bij Pharos Bekijk vacatures, stages en werkervaringsplekken.

Bouwstenen en succesfactoren van de aanpak Kansrijke Start

Werk je met partners aan een Kansrijke Start aanpak, of wil je dat gaan doen? In dit document lees je meer over de factoren die bijdragen aan een kansrijke start, en over de bouwstenen & succesfactoren van een aanpak Kansrijke Start. We delen ervaringen, tips en praktijkvoorbeelden en verwijzen naar meer informatie.

Samenwerken aan een kansrijke start

In dit themadocument vind je meer informatie over hoe samenwerking verloopt binnen de aanpak Kansrijke Start. Zodat meer kinderen de start krijgen in het leven die ze nodig hebben.

Meer publicaties

Incompany training / 2 dagdelen

Bereiken en betrekken van bewoners met een lage SES

Je krijgt kennis en handvatten voor het betrekken van bewoners met lage SES. Hoe je dat eigenlijk en waar begin je? Na deze training ben je beter in staat om in je eigen gemeente aan de slag te gaan.

Open training / 2,5-3 uur

Gezondheidsvaardige organisatie

Tijdens de workshop Gezondheidsvaardige organisatie ontdek je wat jouw (zorg)organisatie kan doen om rekening te houden met gezondheidsvaardigheden. Je krijgt tips, handvatten en goede voorbeelden. Ook bespreken we welke stappen jouw organisatie kan zetten om informatie en communicatie binnen jouw organisatie begrijpelijk en toegankelijk te maken voor iedereen.

Incompany training / 1,5 dag

Sensitief werken in de eerste 1000 dagen

De training ‘Sensitief werken in de eerste 1000 dagen’ richt zich op het voorkomen van gezondheidsverschillen door op een stress-sensitieve, begrijpelijke en cultuursensitieve manier met ouders te werken.

Bij sensitief werken in de geboortezorg draait het om het verhaal van de ouder(s). Elke ouder heeft in deze periode zorg en ondersteuning nodig. Professionals leren hoe ze gezamenlijk op een gevoelige manier kunnen omgaan met aanstaande ouders en ouders met jonge kinderen.

Meer trainingen

Contact

Voor vragen over Kansrijke Start/de Eerste 1000 dagen van een kind kunt u mailen naar: kansrijkestart@pharos.nl of u kunt contact opnemen met één van onze experts op dit thema.

 

Onze experts
Naar boven