Samenwerken met de mensen om wie het gaat
Op naar een duurzame aanpak van gezondheidsverschillen
Inwoners, patiënten en cliënten worden steeds vaker betrokken bij de ontwikkeling van beleid, uitvoering van onderzoek en de inrichting van zorg en ondersteuning. Toch is er een ondervertegenwoordiging. Er wordt te weinig rekening gehouden met mensen in een kwetsbare positie, zoals lage sociaaleconomische omstandigheden en mensen met een migratieachtergrond. Zij vertegenwoordigen ongeveer een derde van de Nederlandse bevolking. Dit geeft te weinig inzicht in de behoeften en dat vergroot gezondheidsverschillen. Het is noodzakelijk om samen te werken met mensen in diverse maatschappelijke posities.
Samenwerken kan op verschillende manieren. Bij alles wat we doen en ontwikkelen werken we naar een toekomstbestendige samenwerking waarbij we theorie, praktijk en ervaring samenbrengen. Wij noemen dat een duurzame samenwerking. Hieronder noemen wij de verschillende manieren om samen te werken in verschillende vakgebieden.
Co-creatie is meer dan een vorm van samenwerken waarbij je gezamenlijk het proces vormgeeft en tot een oplossing komt. Het is gebaseerd op randvoorwaarden en een set aan principes waarbij vertrouwen en gelijkwaardigheid centraal staan. Samen bepaal je wat nodig is. Je kijkt dus breder dan je eigen doel en zo voorkom je dat je alleen vanuit je eigen visie werkt.
Start met de e-learning ‘samenwerken met mensen om wie het gaat’ om je hulpvraag en doelen aan te scherpen.
We hebben ook een publicatie die de verschillende aangetoonde effecten van samenwerken beschrijft:
Als je lokaal werkt, wil je goed aansluiten op wat er speelt in de wijk en omgeving. Inwoners hebben vaak zelf een goed beeld van wat er nodig is, voor henzelf en voor hun omgeving. Het is daarom belangrijk dat jij aanhaakt op wat er al leeft in de wijk. Door te kiezen voor een co-creatie-aanpak werk je samen met mensen die de wijk goed kennen. Dit kunnen inwoners, sleutelpersonen, buurtteams en lokale organisaties zijn.
Regelmatig zijn er al goede initiatieven, die jij of andere partijen onvoldoende in beeld hebben. Dan is het logischer om partijen te verbinden dan zelf een nieuwe aanpak te maken.
Voorbeelden van lokale samenwerkingen:
Werk je aan verbetertrajecten in de zorg, zoals het begrijpelijker maken van jouw organisatie? Breng dan samen met zorgverleners en patiënten de knelpunten en kansen voor een inclusievere aanpak in kaart. We hebben een aantal handige handvatten voor je ontwikkeld die jou en jouw organisatie kunnen helpen.
Als je werkt aan een onderzoek(svoorstel) wil je zogenoemde blinde vlekken voorkomen, zoals een deel ervaringskennis. Je kunt dan bijvoorbeeld samenwerken met een onderzoeker die ervaringsdeskundige is en gebruikmaken van inclusieve onderzoeksmethodes. Denk aan Participatory Learning and Action (PLA), en laagdrempelige co-creatieve werkvormen.
Voorbeelden van verschillende vormen van ervaringskennis in onderzoek:
Inclusief onderzoek inrichten
In onze infosheet lees je meer over de manier waarop je de fases in je onderzoek inclusief inricht.
Jij wilt dat de communicatiematerialen en digitale zorgproducten van jouw organisatie begrijpelijk zijn. Voor het beste resultaat werk je vanaf het begin samen met eindgebruikers. Gezamenlijk bepaal je welke inhoud aansluit op behoeften. Hoe de inhoud vorm krijgt. Of de vorm gebruiksvriendelijk is en de tekst en beeld begrijpelijk. Door structureel samen te ontwikkelen zorg je ervoor dat je materialen relevant, passend en begrijpelijk zijn.
Wij helpen je met het begrijpelijk maken van jouw producten. Dat doen we door veel samen te werken met Taalambassadeurs. Zij zijn ervaringsdeskundig en weten hoe het is om moeite te hebben met lezen en schrijven.
Lees meer over eenvoudig voorlichtingsmateriaal en het testen ervan. Wil je zelf leren hoe je begrijpelijke communicatiematerialen ontwikkelt? Lees hier meer over het leertraject begrijpelijke zorgcommunicatie.
Sleutelpersonen Gezondheid en Welzijn kunnen een waardevolle bijdragen leveren aan ontwikkeling van beleid, uitvoering van onderzoek en de inrichting van zorg en ondersteuning. Zij kunnen een brug slaan tussen inwoners, beleidsmakers en (zorg)professionals, adviseren over beleid, voorlichting geven, signaleren over behoeften en vragen binnen gemeenschappen waar zij actief zijn, verbinding leggen en inwoners wegwijs maken en helpen hen op weg naar passende zorg of ondersteuning. Lees hier meer over in de handreiking samenwerken met sleutelpersonen in de gemeente of bekijk wie de sleutelpersonen bij jou in de buurt zijn op deze kaart.
Wij willen gezondheidsverschillen verkleinen. Dat doen we duurzaam en inclusief met mensen in sociaal kwetsbare situaties. Wij verzamelen en ontwikkelen onderbouwde kennis vanuit theorie, praktijk en ervaring. Dit doen we via onze eigen programma’s en door gericht te leren van advies- en begeleidingstrajecten. Deze inzichten vertalen we naar praktische handvatten waarmee jij direct aan de slag kan. Ook delen we inspirerende praktijkvoorbeelden om je te helpen de effectieve en inclusieve aanpak in je eigen werk toe te passen.
Wij hebben een uitgebreid netwerk van onder andere: maatschappelijke instanties, netwerk van getrainde Sleutelpersonen, Taalambassadeurs, GGD’en, gemeenten en zorginstellingen. Door deze verbindingen versterken we samenwerkingen binnen het bredere systeem.
Bekijk meer thema’s van Pharos.
Benieuwd naar meer informatie over Pharos?
Missie en visie Wij zetten ons in voor het terugdringen van grote gezondheidsverschillen in Nederland.
Programma’s De kennisprogramma’s van Pharos vertalen strategie en prioriteiten naar aanpak en werkwijze.
Medewerkers Maak kennis met onze experts. Ze geven je graag advies.
Werken bij Pharos Bekijk vacatures, stages en werkervaringsplekken.
Op naar een duurzame aanpak van gezondheidsverschillen
Praktische handvatten om inwoners met een lage SES te bereiken en betrekken bij gezondheidsbeleid en uitvoering
In dit document leggen we uit wat inclusief co-creëren inhoudt en hoe je ermee aan de slag kunt in jouw eigen context.
Je krijgt kennis en handvatten voor het betrekken van bewoners met lage SES. Hoe je dat eigenlijk en waar begin je? Na deze training ben je beter in staat om in je eigen gemeente aan de slag te gaan.
Werk je bij de gemeente? Ben je beleidsmedewerker, eerstelijns of tweedelijns zorgverlener of werkzaam bij een zorg-gerelateerde organisatie? En kun je praktische handvatten gebruiken om samen te werken met mensen met verschillende maatschappelijke posities?
Bel (030) 234 9800 of mail info@pharos.nl
Onze experts