SPUK-regeling – stap 5 – voorbereiding op uitvoering plan
Je gemeente heeft het plan van aanpak voor de SPUK-regeling ingediend. Je dient het plan van aanpak vóór 30 september in bij de kerngroep VNG/VS. Na een positief advies van de kerngroep stuurt je gemeente het plan vóór 31 oktober 2023 naar DUS-I. Goed om te weten: als je de SPUK-aanvraag juist en op tijd hebt ingeleverd, kan de aanvraag niet worden afgewezen.
Het verkleinen van gezondheidsverschillen is een proces van lange adem. Een lerende en experimenterende aanpak heeft hierbij het meeste effect, zowel voor je gemeente als de samenwerkingspartners.
In afwachting van de formele goedkeuring van de aanvraag bereid je de implementatie van de plannen verder voor. Betrek daarbij je interne collega’s, uitvoeringspartners, bestuurders, professionals, maar ook de inwoners van je gemeente.
In 7 stappen een integrale aanpak voor lokaal beleid
Maak samenwerkingsafspraken om een inclusieve lokale aanpak te garanderen
Op strategisch niveau bevorder je een integrale lokale aanpak door relevante beleidsterreinen te betrekken en samen te werken aan inclusieve uitvoering van de SPUK-regeling en door samenwerking met inwoners goed in te richten. Betrek hiervoor bewonersinitiatieven, zelforganisaties en sleutelpersonen in je gemeente.
Op uitvoeringsniveau kun je de verbeteraanpak wijkgericht uitwerken. Je verkent wat er in de wijk of buurt nodig is; waar de behoeften van inwoners liggen. Organiseer daarnaast verdiepende themabijeenkomsten met uitvoeringspartners, bijvoorbeeld over het thema beperkte gezondheidsvaardigheden.
- Stel een team van toegewijde collega’s samen, dat is afgestemd op de achterliggende oorzaken van verschillen in gezondheid. Bijvoorbeeld armoedebeleid, werk en inkomen, participatie, huisvesting, leefomgeving, welzijn en zorg.
- Stel met elkaar een visie vast waarin je aangeeft dat je het Gezond en Actief Leven Akkoord wilt inzetten om gezondheidsachterstanden terug te dringen.
- Ontwikkel met elkaar een aanpak waarmee je het terugdringen van gezondheidsachterstanden als rode draad door de thema’s van het Gezond en Actief Leven Akkoord laat lopen. Gebruik als leidraad de volgende vragen, die zijn afgeleid uit de publicatie ‘Gezondheidsverschillen duurzaam aanpakken’:
- Sturen we op verbetering van de achterliggende oorzaken van verschillen in ervaren gezondheid?
- Bereiken we de groepen in een kwetsbare sociaaleconomische positie?
- Leveren we maatwerk en durven we hiervoor te differentiëren?
- Werken we samen met de mensen om wie het gaat?
- Sluiten we aan op hun leefwereld?
- Versterken onze maatregelen het geloof in eigen kunnen en de zelfredzaamheid?
- Monitoren we of de ervaren gezondheid van de mensen om wie het gaat verbetert?
Tips, links en tools
Proces
- Op waarstaatjegemeente.nl is te zien hoe jouw gemeenten ervoor staan op het gebied van gezondheidsverschillen. Door inzicht te krijgen in deze data, kun je waar nodig jullie prestaties verbeteren.
- Deze kerncijfers en de RIVM indicatorenset zijn een goed begin om inzicht te krijgen in de gezondheid van kinderen in jouw eigen gemeente.
- Planmatig werken, bijvoorbeeld met een wijkscan, helpt bij het terugdringen van gezondheidsverschillen. Het stappenplan voor gemeenten voor een succesvolle aanpak kan daarbij helpen.
- Checklist: sociaal-economische gezondheidsverschillen meenemen in beleid
- Om je proces zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren, is het belangrijk om doelen te stellen. Zo weet je waar je naartoe werkt. Deze publicatie helpt je bij het stellen van heldere doelen, en het monitoren van je resultaten.
- Themadossier Gezondheidsvaardigheden en laaggeletterdheid: handvatten voor gemeenten.
Praktijkvoorbeeld: Kansrijke Start
- Pharos ondersteunt gemeenten en professionals in de regio bij het bereiken en ondersteunen van (aanstaande) ouders en kinderen in een kwetsbare situatie. Dit doen we onder meer via het stimuleringsprogramma lokale coalities Kansrijke Start.
- Interventies die een kansrijke start mogelijk maken zijn er volop. Kansen om regionale samenwerking te bevorderen ook.
- Behoefte aan inzicht in de uitvoering van het actieprogramma Kansrijke Start en de gezondheid van kinderen en ouders in de eigen gemeente of regio? Dat is deze indicatorenset een goed begin.
- Als iedereen die betrokken is bij de eerste 1.000 dagen van een kind lokaal en op meerdere domeinen samenwerkt, voorkomen we gezondheidsverschillen en de daarmee samenhangende problemen.
Praktijkvoorbeeld: Gezond Opgroeien
- Met het programma Gezond opgroeien zet Pharos haar kennis in over de integrale aanpak en toegankelijkheid van kwaliteit van zorg en ondersteuning van kinderen en hun ouders in kwetsbare situaties.
- Het ondersteuningsprogramma ‘Welbevinden op School’ is een initiatief van het Trimbos-instituut en Welbevinden op School ontwikkelt, bundelt en verspreidt kennis over effectieve manieren om het welbevinden van leerlingen en studenten te bevorderen. Daarbij staat een integrale en duurzame aanpak centraal. Welbevinden op School is kennispartner van Gezonde School.