Signaleren van geldzorgen in de huisartsenpraktijk

In dit project richten we ons op de huisartsenpraktijk als vindplaats van (dreigende) geldzorgen. We geven huisartsen en praktijkondersteuners van de huisarts (POH’s) concrete handvatten om geldzorgen te signaleren en bespreekbaar te maken. Daarbij helpen we ook met het (verder) opzetten van verwijsmogelijkheden naar het sociaal domein. We geven advies en waar nodig training op maat. Ook verkennen we de mogelijkheden voor uitbreiding van een netwerk in de wijk tussen het medisch en sociaal domein Om gezamenlijk te zorgen dat geldzorgen tijdig en passend worden aangepakt. 

Geldzorgen kunnen leiden tot allerlei gezondheidsklachten, die vaak komen door langdurige of zelfs chronische stress.  Mensen komen hiervoor vaak als eerste bij de huisarts. Daarom is juist de huisartsenpraktijk een belangrijke plek om te zorgen dat de achterliggende oorzaken van de klachten herkent worden. Door het voeren van een breder gesprek kunnen huisartsen en POH’s geldzorgen signaleren en bespreekbaar maken en zorgen voor een warme doorverwijzing naar passende ondersteuning in het sociaal domein. Dit kan helpen voorkomen dat mensen blijven terugkeren op het spreekuur met dezelfde klachten 

Een aanbod op maat voor jouw huisartsenpraktijk of zorggroep

Vanuit dit deelproject van het SZW programma preventie van geldzorgen kunnen we minstens 8 zorggroepen of regionale huisartsen organisaties ondersteunen met een sessie en aanbod op maat. Na een intake bepalen we samen wat bij jullie huisartsenpraktijken past: dat kan immers lokaal verschillen. We zorgen voor kennis en praktische handvatten om geldzorgen bespreekbaar te maken en een warme doorverwijzing mogelijk te maken.  

Voorbeelden, naast een inspirerende startbijeenkomst die we faciliteren, zijn een (gratis toegankelijke) e-learning en gesprekstools om een breder gesprek te voeren met aandacht voor geldzorgen.  We sluiten aan op wat er loopt en bieden ondersteuning en advies op maat en naar behoefte. Dit kan door advies en ondersteuning bij samenwerking met het sociaal domein en de gemeente, contact  leggen met ervaringsdeskundigen en sleutelpersonen of een workshop over het belang van signaleren van geldzorgen en hoe dit te bespreken voor de huisartsen en POH’s.  

Interesse? Neem contact met ons op!

Wil je in jouw gemeente, wijk of praktijk hiermee aan de slag?

Neem dan contact op met Karen Hosper via k.hosper@pharos.nl. Dan sturen we je meer informatie en bespreken we de mogelijkheden.

Meer informatie of direct aan de slag?

Kaart met Gespreksstarters (binnenkort online beschikbaar)    

Nog even geduld…

Doe de gratis geaccrediteerde e-learning Financiën in de spreekkamer

Meer lezen over de samenwerking van de huisarts met schulphulpverlening

Bekijk hier nog meer artikelen over geldzorgen, stress en gezondheid    

Over het programma Preventie van geldzorgen

Dit project is onderdeel van het programma Preventie van Geldzorgen. In samenwerking met betaalde en onbetaalde professionals, sleutelpersonen en ervaringsdeskundigen maken we geldzaken een normaal gespreksonderwerp.  Zodat we samen zorgen kunnen delen en tijdig werken aan oplossingen.

Het programma Preventie van Geldzorgen is een initiatief van Divosa, Humanitas, Pharos, Sterk uit Armoede, Sociaal Werk Nederland en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid en wordt gefinancierd door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Meer informatie vind je op divosa.nl/preventievangeldzorgen

Naar boven