
Samenwerken met ervaringsdeskundigen
en sleutelpersonen aan geldzorgen
Het is vaak lastig voor mensen met geldzorgen om hulp te vragen en in contact te komen met maatschappelijke en gemeentelijke organisaties. Andersom geldt dit ook. Daarvoor heb je mensen nodig die een brug kunnen slaan tussen deze organisaties en inwoners met geldzorgen. Ervaringsdeskundigen (ook wel ervaringswerkers genoemd) en Sleutelpersonen kunnen dit. Samen met stichting Sterk uit Armoede adviseren we gemeenten en organisaties die met hen willen samenwerken. Ook ontwikkelden we trainingen om ervaringsdeskundigen en sleutelpersonen op te leiden zodat ze in jouw gemeente direct aan de slag kunnen.
Als inwoners willen praten over geldzorgen, is het belangrijk dat ze hun gesprekspartner vertrouwen. Een gedeelde ervaring met het hebben van geldzorgen, zorgt voor dit vertrouwen. Ook bekendheid met de cultuur, taal, achtergrond en de weg naar hulp binnen jouw gemeente draagt daaraan bij. Ervaringswerkers en sleutelpersonen leggen verbinding met inwoners en brengen hen actief in contact met organisaties die hulp en ondersteuning bieden. Ook spelen ze een belangrijke rol in de aansluiting van beleid en interventies bij inwoners. in dit deelproject van de aanpak van geldzorgen leiden we samen met Sterk uit Armoede Ervaringswerkers en Sleutelpersonen op.
Bekijk het webinar van 20 maart terug
Wil je weten hoe je succesvol kunt samenwerken met ervaringsdeskundigen en sleutelpersonen binnen het thema geldzorgen en gezondheid? In dit webinar delen we kennis en ervaringen uit het veld, inclusief leerervaringen uit gemeentelijke en welzijnsinitiatieven.
Meer weten?
- Bezoek een van onze online Q&A sessies
Die organiseren we regelmatig. Mail naar a.hiemstra@pharos.nl voor meer informatie en om je aan te melden.
- Nog andere vragen?
Over samenwerken met sleutelpersonen? Mail dan naar Inge Goorts via i.goorts@pharos.nl
Over samenwerken met ervaringsdeskundigen? Mail dan naar Anna Hiemstra via a.hiemstra@pharos.nl
Benieuwd naar de opleidingsmogelijkheden?
Bekijk hier het aanbod:
Training Ervaringswerker Geldzorgen en Gezondheid
- Gratis training tot ervaringsdeskundige of sleutelpersoon op geldzorgen & gezondheid
- Voor gemeenten en organisaties die een samenwerking met ervaringswerkers willen opzetten en ervaringswerkers die aan de slag willen in een gemeente of bij een organisatie.
Training Sleutelpersonen Geldzorgen en Gezondheid
- Verdieping op het thema Geldzorgen en Gezondheid voor sleutelpersonen die al zijn opgeleid
- Ook gemeenten en organisaties die al samenwerken met sleutelpersonen
Wat vragen we bij deelname?
- Gemeentelijk commitment vanuit hun eigen opgave rondom geldzorgen, al dan niet gekoppeld aan een specifieke opgave
- Budget om een duo van ervaringsdeskundigen of sleutelpersonen aan te nemen voor in ieder geval een jaar, met commitment tot structurele inbedding van deze betaalde rol
- Het vinden van (het duo) sleutelpersoon(en) / ervaringsdeskundige(n) in de lokale context die middels de training opgeleid worden tot ervaringsdeskundige geldzorgen en gezondheid
- Een begeleidende organisatie vanuit waar de ervaringsdeskundige(n)hun werk kan doen met goede randvoorwaarden en een buddy /collega’s die ook ervaringskennis op armoede hebben plus een vast aanspreekpunt.
- Deelname aan een workshop (1 dagdeel) als gemeente /stichting op het thema samenwerken met sleutelpersonen en ervaringsdeskundigen
- Medewerking aan de monitoring & evaluatie waarin lessen worden opgehaald
Meer inspiratie & kennis
Informatieflyer over de kerntraining ervaringswerker Geldzorgen en Gezondheid
- Bekijk onze informatieflyer over de kerntraining ervaringswerker Geldzorgen en Gezondheid
FAQ Ervaringskennis Geldzorgen
- Bekijk onze FAQ ervaringskennis Geldzorgen – Werven mensen met ervaringskennis
Zo werk je samen met Sleutelpersonen
- Bekijk onze infosheet over samenwerken met Sleutelpersonen Gezondheid
Over het programma Preventie van geldzorgen
Dit project is onderdeel van het programma Preventie van Geldzorgen. In samenwerking met betaalde en onbetaalde professionals, sleutelpersonen en ervaringsdeskundigen maken we geldzaken een normaal gespreksonderwerp. Zodat we samen zorgen kunnen delen en tijdig werken aan oplossingen.
Het programma Preventie van Geldzorgen is een initiatief van Divosa, Humanitas, Pharos, Sterk uit Armoede, Sociaal Werk Nederland en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid en wordt gefinancierd door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Meer informatie vind je op divosa.nl/preventievangeldzorgen