Hoe organiseer je de samenwerking tussen alle betrokkenen?

Mensen die roken kampen vaak ook met chronische stress door bestaansonzekerheid. Gezond leren leven vraagt om een domeinoverstijgende aanpak. Een bundeling van kennis en ervaring – van zowel professionals als informele hulpverleners – legt de basis voor een brede aanpak van complexe vraagstukken in de wijk. Hoe organiseer je zo’n samenwerking? We delen hier een aantal tips en tools die je daarbij helpen.

Onze aanpak

De sleutel tot het verkleinen van gezondheidsverschillen ligt slechts gedeeltelijk in het volksgezondheidsdomein en grotendeels in andere beleidsterreinen, zoals armoede, onderwijs, huisvesting, werk en inkomen en ruimtelijke ordening. Goede voorbeelden laten zien dat een domeinoverstijgende aanpak kan leiden tot minder onnodige zorg, meer tevredenheid bij zorgverleners en lagere zorgkosten.

Het vertrekpunt van een brede aanpak is Health in all Policies. Dat wil zeggen dat lokale activiteiten en maatregelen gericht op gezondheid succesvoller zijn als zij hand in hand gaan met de randvoorwaardes van de landelijke overheid. Denk aan wet- en regelgeving om roken te ontmoedigen en inkomensongelijkheid te beperken of gelijke kansen in het onderwijs te stimuleren. Op buurtniveau impliceert zo’n brede aanpak dat professionals uit de eerstelijnszorg samenwerken met bijvoorbeeld wijkteams, GGD, preventieteams, welzijnsorganisaties, schulddienstverlening en sportaanbieders. Op deze manier werken behandelaars van medische problemen samen met professionals die sociale en financiële problemen helpen oplossen.

'Als ik drie weken gestopt ben met roken, moet ik mijn huis uit. Het klinkt vreemd, maar ik voel extra kracht om gestopt te blijven. We krijgen bewindvoering en dat geeft veel rust. Die ziet jouw pintransacties.'

'We vulden gaten met gaten en bij elke hobbel en stress rookte ik sigaretten op het balkon. Roken was een zeldzaam rustmoment. De omslag kwam langzaam… Een sociaal werker stelt zich voor als ik de hond uitlaat. Hij daagt me uit om afleiding te zoeken en weer onder andere mensen te komen. Ik ga met lood in mijn schoenen naar de bijna gratis boks-les. Daar ontmoet ik mensen die in hetzelfde schuitje zitten.'

Top 3 tools om direct aan de slag te gaan

Begin een multidisciplinair overleg

Samenwerking tussen verschillende domeinen is vaak nieuw, maar multidisciplinair overleg wordt steeds vaker opgezet. In Nijmegen nemen verslavingsdeskundigen deel aan multidisciplinair overleg in de huisartspraktijk om praktijkondersteuners meer te leren over motiverende gespreksvoering en medicatiebeleid.

Dezelfde kennis over rookverslaving

Het is belangrijk dat alle betrokkenen dezelfde kennis over rookverslaving opdoen. In deze interactieve cursus is ruimte voor ieders ervaringskennis en praktijkkennis. Samen leer je meer over roken, meeroken en goede hulp, terwijl je tegelijkertijd aan teamvorming doet.

Klik hier voor de scholing over rookverslaving.

Contracteer een sociaal werker

Sociaal werkers vormen een spil tussen welzijn, zorg en ervaringsdeskundigheid. Door het contact met huisartspraktijken, buurtteams en beweeggroepen zorgen ze ervoor dat kwetsbare bewoners van meerdere kanten steun krijgen bij het stoppen met roken.

Neem contact op met Marieke Helmus voor meer informatie.

Naar boven