Hoe begin je het gesprek over roken?
Bijna alle mensen die roken weten dat roken slecht is voor de gezondheid van zichzelf en hun kinderen en kleinkinderen. Veel mensen willen stoppen. Ook hebben ze vaak al een poging gedaan om te stoppen. Roken is een lastige verslaving, vooral als je daarnaast in armoede leeft. Het niet slagen in het stoppen kan ervoor zorgen dat je het gevoel krijgt dat je het niet kunt.
Onze aanpak
In onze wijkaanpakken zien we dat een oordeelvrij, nieuwsgierig en steunend gesprek over roken helpt om motivatie en kracht te vinden voor een nieuwe poging. De technieken van motiverende gespreksvoering zijn heel behulpzaam in het gesprek over roken. Pharos heeft aanvullend hieraan samen met bewoners methodieken ontwikkeld die het gesprek kunnen versterken en verdiepen.
'Dit is de eerste keer dat iemand met mij op deze manier over roken praat, dat raakt me echt. Later op de dag heb ik hulp bij stoppen gevraagd.'
Top 3 tools om direct aan de slag te gaan
Ga aan de slag met gesprekskaarten
Ben je zorgverlener of een Rookvrij Ambassadeur? Gebruik deze set ansichtkaarten om makkelijker de diepte in te gaan tijdens een gesprek over roken. Het is een speelse manier om een serieus onderwerp aan te kaarten. Nu in meerdere talen beschikbaar.
Verwijs naar ‘Chat met je sigaret’
Via ‘Chat met je sigaret’ praat je als het ware met je sigaret. De tool probeert de twijfel te versterken over roken. Door te chatten ga je in gesprek met je manipulatieve vriend – de sigaret – en ga je reflecteren: “Is de sigaret echt mijn vriend of niet?”
Volg de cursus Rookverslaving
In eenvoudig Nederlands vertellen Fien Huige en Edith Janssen wat een rookverslaving is. Deze interactieve cursus is voor alle betrokkenen in een wijk en duurt 2 uur. De stoppen-met-rokencoach of de preventiemedewerker geeft de training. Bekijk de handleiding.
Meer tips en tools nodig om het gesprek over roken te voeren? Je vindt ze hier:
Motiverende gespreksvoering: maak samen de schaalwandeling
De schaalwandeling is een individuele oefening die helpt om de motivatie en het vertrouwen in eigen kunnen te meten en te versterken. Je doet deze oefening met iemand die je kent en van wie je toestemming hebt om in gesprek te gaan over roken. De oefening is een onderdeel van motiverende gespreksvoering.
Training Rookvrij Ambassadeur
In deze training worden bewoners opgeleid als Rookvrij Ambassadeur. De training duurt 3 dagdelen. Meer informatie of aanmelden kan door een e-mail te sturen naar: k.grul@pharos.nl
Triggerboekje: leg de triggers van verslaving uit
Met dit boekje kun je eenvoudig uitleggen hoe een nicotineverslaving werkt en waarom je lichaam onterecht denkt dat roken helpt tegen stress. Open Triggerboekje (pdf)
Bekijk de interactieve AZC voorlichting
Deze interactieve voorlichting over roken kan gebruikt worden door gezondheidsbevorderaars van het AZC. De voorlichting is niet bedoeld als stopprogramma maar de gezondheidsbevorderaar kan wel doorverwijzen naar hulp bij stoppen met roken.