Preventie van geldzorgen

Als je geldzorgen hebt of zelfs je bestaanszekerheid op het spel staat, heb je meestal langdurige en soms zelfs chronische stress. Dat is niet alleen vervelend, het is daadwerkelijk ongezond. Want chronische stress maakt letterlijk ziek. Door het eerder bespreken van (dreigende) geldzorgen normaal te maken zorgen we samen voor elkaar en voor een gezondere samenleving.

Met het landelijke programma Preventie van Geldzorgen gaan we concreet aan de slag met het bespreekbaar maken van geldzorgen. Dat doen we in samenwerking met betaalde en onbetaalde professionals, sleutelpersonen en ervaringsdeskundigen, zodat we samen zorgen kunnen delen en tijdig werken aan oplossingen.

Ons gezamenlijke doel is om in 100 gemeenten aan te sluiten bij bestaande initiatieven en netwerken te versterken die vroegtijdig geldzorgen signaleren en helpen bij geldproblemen. En zo stress en ziektes te voorkomen.

Pharos draagt bij met drie deelprojecten

Vanuit Pharos delen we onze expertise, kennis en ons netwerk. Daarnaast zijn we trekker van de drie deelprojecten op deze pagina. Er is een project voor huisartsenpraktijken, en een project voor coalities Kansrijke Start. Ook werken we nauw samen met Sterk Uit Armoede, in een project waar we trainingen aanbieden voor het (verder) opleiden van sleutelpersonen en ervaringsdeskundigen op het thema geldzorgen.

Contact

Wil je meer weten over het programma Preventie van Geldzorgen?

Neem dan contact op met onze overkoepelend projectleider en strategisch adviseur Anna Hiemstra via a.hiemstra@pharos.nl

Of neem een kijkje op een van de Pharos deelprojectpagina’s. Daar vind je ook de contactgevens van onze collega’s die je verder kunnen helpen.

Aan de slag vanuit Kansrijke Start, de huisartsenpraktijk en met ervaringsdeskundigen & sleutelpersonen

Wil je meer weten over de andere projecten en het hele programma Preventie van Geldzorgen, kijk dan op de gezamenlijke projectwebsite van Divosa.

Samenwerken met ervaringsdeskundigen en sleutelpersonen aan geldzorgen (Pharos, Sterk uit Armoede)

Het is vaak lastig voor mensen met geldzorgen om hulp te vragen en in contact te komen met maatschappelijke en gemeentelijke organisaties. Andersom geldt dit ook. Daarvoor heb je mensen nodig die een brug kunnen slaan tussen deze organisaties en inwoners met geldzorgen. Ervaringswerkers en sleutelpersonen kunnen dit.

Bekijk het aanbod

Kansrijke Start: LeerwerktrajectPLUS en Financiële impuls (Pharos)

Er zijn meerdere factoren die een kansrijke start beïnvloeden. Naast de genetische aanleg, gezondheid en leefstijl van de ouders, spelen de levensomstandigheden en fysieke leefomgeving van (aanstaande) ouders en kind een belangrijke rol. Het ervaren en hebben van financiële problemen en de stress die dat geeft, is een belangrijke risicofactor voor een minder goede start.

Meld je aan

Signaleren van geldzorgen in de huisartsenpraktijk (Pharos)

Geldzorgen kunnen leiden tot allerlei gezondheidsklachten, die vaak komen door langdurige of zelfs chronische stress. Mensen komen hiervoor vaak als eerste bij de huisarts. Daarom is juist de huisartsenpraktijk een belangrijke plek om te zorgen dat de achterliggende oorzaken van de klachten herkend en besproken worden.

We helpen je op weg

Liever luisteren of kijken?

We waren te gast in de podcast van VGZ

Het verminderen van financiële stress vraagt om een andere blik en een breed gesprek, samenwerking tussen domeinen en vooral: meer menselijkheid. Benieuwd hoe we dit samen kunnen aanpakken? Beluister dan de podcast ‘Nieuwe blik op zorg’ van VGZ.

Bekijk het webinar Preventie van Geldzorgen

In het webinar ‘Als je geldzorgen signaleert, wat doe je dan’ geven we waardevolle inzichten en handvatten  voor het bespreekbaar maken van geldzorgen. En voor het verder helpen van iemand die hiermee worstelt.

Over het programma Preventie van geldzorgen

Het programma Preventie van Geldzorgen is een initiatief van Divosa, Humanitas, Pharos, Sterk uit Armoede, Sociaal Werk Nederland en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid en wordt gefinancierd door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Meer informatie vind je op divosa.nl/preventievangeldzorgen

Agenda

Webinar – Preventie van Geldzorgen: leren van de aanpak van gemeente Helmond

Hoe kunnen gemeenten effectieve stappen zetten in de preventie van geldzorgen? Tijdens dit webinar laat Divosa ons inspireren door de aanpak van Helmond. In deze gemeente werken ze via het Armoedeplatform al fanatiek aan dit thema. Divosa gaat met hen in gesprek over hun werkwijze en de lessen die zij hebben geleerd.

Meer informatie en aanmelden

Meer inspiratie & kennis

Over bestaanszekerheid op Gezondin

Bestaanszekerheid wordt in beleid vaak eenzijdig en te uniform aangevlogen en aangepakt. Achterliggende oorzaken en persoonlijke situaties en gevolgen worden te weinig meegewogen. Dat zien wij als een gemiste kans, want bestaanszekerheid heeft grote samenhang met onze gezondheid.

Bij mensen met geldproblemen stapelen zich vaak andere problemen op, zoals slechte ervaren gezondheid en depressiviteit. Daarom raakt bestaanszekerheid direct aan gezondheid en dus ook de akkoorden, zoals het GALA en IZA. Door de achterliggende factoren als leefomstandigheden, bestaanszekerheid en sociale uitsluiting aandacht te geven, pak je het in samenhang aan in je plannen.

Over geldzorgen & Kansrijke Start

Nog meer inspiratie?

✉ Schrijf je in voor de Pharos nieuwsbrief! Ontvang elke maand waardevolle nieuwe kennis en inzichten, e-learnings, onderzoeken en evenementen in jouw vakgebied, direct in je inbox. Abonneer je hier op onze nieuwsbrief en je bent altijd op de hoogte.

🔗 Volg ons via LinkedIn en mis niks over gezondheidsverschillen. Het laatste nieuws ontvang je het eerst via ons LinkedIn kanaal.

Naar boven