Roken komt vaak voor onder mensen in een kwetsbare positie. Zij hebben vaker te maken met (chronische) stress, leven in slechtere fysieke en sociale omstandigheden (armoede, schulden, roken is de norm: weinig steun van de omgeving) en de verslaving is erger.
Ook maken zij minder gebruik van de aanwezige stopondersteuning, bijvoorbeeld omdat deze niet laagdrempelig genoeg is of niet voldoende aansluit bij deze doelgroep.
Hoe help je hen bij het stoppen met roken?
Inventarisatie en onderzoek
Onderzoeksinstituut IVO, Trimbos-instituut en Amsterdam UMC voerden een onderzoek uit in opdracht van FNO, Gezondheidsfondsen voor Rookvrij en Pharos naar veelbelovende stoppen met roken interventies (oa. stop groepen, individuele hulp, campagnes en Apps). In dit rapport presenteren zij een overzicht van de werkzame elementen van deze interventies en succesvolle wervingstechnieken.
Het rapport is bedoeld voor iedereen – in de zorg, wijk en in bedrijven – die het stopaanbod vormgeeft en/of aanbiedt.
Download rapport en factsheet
Coalitie Iedereen Rookvrij
Dit onderzoek werd gefinancierd door FNO, Gezondheidsfondsen voor Rookvrij en Pharos. Samen met Stichting Rookpreventie Jeugd, GGD GHOR Nederland, Verslavingskunde Nederland, Trimbos-instituut en Onderzoeksinstituut IVO zijn zij onderdeel van de Coalitie Iedereen Rookvrij. Deze coalitie wil voldoende aanbod van geschikte stoppen-met-rokenondersteuning voor mensen met een lagere sociaaleconomische positie. Binnenkort worden ronde tafel bijeenkomsten georganiseerd om op beleidsniveau door te praten over de implicaties van ons onderzoek.