Datum

Pharos Stoptober serie deel 2

Datum

Interview met sociaal werker Aline: verbinding voor een rookvrije toekomst

Na jaren in de hulpverlening in Leeuwarden te hebben gewerkt, wilde sociaal werker Aline Tigchelaar een nieuwe plek verkennen. Afgelopen twee jaar heeft Aline de rol van vrijwilligerscoördinator op zich genomen bij Nieuw-Zuid in Harlingen. Ze werkt voor de organisatie Connexa. Nieuw Zuid is een plek waar ontmoetingen en activiteiten plaatsvinden met de lokale bewoners. Sinds januari richt ze zich op het motiveren van een rookvrije levensstijl bij de inwoners van Harlingen. Ook wel de Rookvrije Wijkaanpak.

Aline Tigchelaar - vrijwilligerscoördinator en sociaal werker bij Nieuw-Zuid

(Integraal) samenwerken 

De eerste doelstelling van het project Rookvrije Wijkaanpak is om het gesprek op gang te helpen bij de bewoners. Het is een uitdaging, maar ook een bron van voldoening. Als sociaal werker werkt Aline tussen de mensen waar het om gaat. Bij overheidsorganisaties merkt ze dat de manier van werken anders kan zijn. Het belangrijkste volgens haar is om elkaars krachten te bundelen.

Op dit moment is er al nauwe samenwerking tussen het zorg domein en sociale domein in Harlingen. De kleine omvang van de gemeente Harlingen zorgt ervoor dat de samenwerking met verschillende domeinen soepel verloopt. Ze kende de collega’s van het sociale domein al. Het is veel afstemmen met de projectcoördinator, professionals, beleidsmedewerkers en vooral de inwoners. Regelmatig komen we bij elkaar om de voortgang van het project te bepalen en samen te co-creëren zodat de doelen van het project aan het einde van de rit behaald worden en bestendigd worden voor de toekomst.  Hoewel het door drukte bij huisartsen en praktijkondersteuners soms lastig is die te bereiken, blijft Aline vastberaden om verbindingen te leggen.

Creëer een band met bewoners

Door haar eerdere functie als vrijwilligerscoördinator in Nieuw-Zuid, heeft ze met veel bewoners al een band opgebouwd. In de hechte gemeenschap van Harlingen, gaat Aline langs bij plekken zoals inloopcafés en bijeenkomsten om mensen uit de omgeving te ontmoeten. Ze komt inwoners tegen van alle leeftijden en uit verschillende situaties. Er bevinden zich veel rokers onder deze mensen.

Ze voert gesprekken, stelt verschillende vragen en moedigt de bewoners aan om onderling te praten over roken en stoppen met roken. Ook gaan de gesprekken over andere dagelijkse onderwerpen, zoals familie of hobby’s. Aline gelooft in organische interacties en het betrekken van de bewoners bij projecten. Dit betekent veel gesprekken voeren, interviews afnemen en het verzamelen van inzichten en informatie. Dit vormt de basis voor verdere acties.

Investeer in de verkenningsfase. Geef inwoners de ruimte hun gedachten, ervaringen en ideeën te delen. Mensen gaan pas delen als ze zich vertrouwd voelen.

Aline Tigchelaar

Samen stoppen werkt

Het betrekken van de gemeenschap is van groot belang om een veilige en vertrouwde omgeving te creëren. ‘Investeer in de verkenningsfase. Geef inwoners de ruimte hun gedachten, ervaringen en ideeën te delen. Mensen gaan pas delen als ze zich vertrouwd voelen.’ vertelt Aline uit ervaring. Bewoners zelf geven input aan wat de vervolgstappen worden. Het einddoel is niet alleen om mensen te laten stoppen met roken, maar ook om hen te ondersteunen bij de reis naar een gezondere levensstijl. Ook de inwoners die niet bezig zijn met stoppen met roken kunnen hierover meepraten. 

Aline hoopt dat mensen gemotiveerd raken en juist ondersteund worden op hun weg naar een rookvrij leven. Mensen moeten zelf de motivatie voelen. ‘Als het gesprek gevoerd wordt, kan de motivatie groeien om te stoppen.’ Met een focus op samenwerking en begrip werkt ze aan bewustwording rondom het thema roken en de gevolgen daarvan. Haar passie ligt in het contact met de mensen in de wijken. Aline moedigt hen aan om de regie over hun eigen gezondheid te voelen en te nemen. 

Als het gesprek gevoerd wordt, kan de motivatie groeien om te stoppen.

Aline Tigchelaar

Wil je zelf ook aan de slag?

Wil je ook bijdragen aan een rookvrije toekomst? Vind dan nu het antwoord op je vragen op onze nieuwe pagina: pharos.nl/rookvrij

Aan de hand van onze vijf belangrijke hulpvragen kun jij als zorgverlener, sociaal werker, medewerker bij de GGD, ervaringsdeskundige of sleutelpersoon direct aan de slag met stoppen-met-roken-hulp.

Naar boven