Nieuw: eenvoudige voorlichting over opvoeden als je stress hebt – in 7 talen
Veel ouders hebben meer stress als ze vaker thuis zijn met hun kinderen, bijvoorbeeld tijdens corona of nu in de vakantie. Ze maken zich meer zorgen en hebben soms een korter lontje. Dit beeldverhaal in makkelijke taal helpt ouders met omgaan met stress. En met hulp vragen als de stress te veel wordt.
We hebben het beeldverhaal ‘Stress en opvoeden’ gemaakt, omdat we signalen krijgen dat ouders meer stress hebben. We weten uit ervaring dat die signalen in de zomer toenemen. Zeker nu gezinnen meer thuiszitten door corona.
Laagdrempelig praten over stress
Het beeldverhaal kan ouders helpen bij omgaan met stress. Ook maakt het hen bewust dat slaan en schreeuwen schadelijk zijn voor kinderen. En dat het goed is om hulp te vragen. Zorg- en hulpverleners kunnen het beeldverhaal inzetten als zij vermoeden dat ouders veel stress hebben. Met deze voorlichting kunnen zij laagdrempelig in gesprek met ouders. Bijvoorbeeld over de effecten en gevolgen van stress bij het opvoeden.
Vragen die je in een gesprek aan ouders kunt stellen:
- Ervaar je stress?
- Wat doe je als je veel stress hebt?
- Met wie praat je als veel stress hebt?
- Waar heb je hulp bij nodig? / Hoe kan ik jou helpen?
Vind je het moeilijk om dit gesprek te voeren met ouders? Schakel de hulp in van sleutelpersonen in jouw regio. Hier lees je meer over sleutelpersonen en vind je een interactieve kaart met contactgegevens.
Beeldverhaal in 7 talen – op je scherm of geprint
Het beeldverhaal is in makkelijke taal. Ook is het beeldverhaal vertaald voor ouders voor wie Nederlands niet de eerste taal is. Je kan het beeldverhaal op je telefoon of computerscherm bekijken.
Nederlands
Arabisch
Engels
Farsi
Somalisch
Tirgrinya
Turks
Wil je het beeldverhaal liever printen? Je vindt pdf-versies in dit overzicht met alle eenvoudige voorlichting rondom corona.
Meer informatie
We hebben dit beeldverhaal gemaakt samen met NJI, Triple P en OKT Amsterdam.
Wil je meer informatie over opvoeden, of over hoe je het gesprek aan kan gaan met ouders. Zie dan ook:
• Hoe bespreek je huiselijk geweld? 7 tips – Vlog van adviseur en trainer Kaveh Bouteh
• Beeldverhaal: Corona, thuis blijven en opvoeding – Wat kan je doen?
Of neem contact op met het programma Gezond Opgroeien of het programma Gezondheid asielzoekers en vluchtelingen.