Mogelijk eerste rechtzaak in Somalië tegen meisjesbesnijdenis
Onlangs overleed een meisje in Somalië aan de gevolgen van de besnijdenis door een traditionele besnijdster, wat aanleiding gaf tot strafrechtelijk onderzoek.
In Somalië is meisjesbesnijdenis verboden maar, dat heeft tot op heden niet geleid tot een rechtszaak in het land. De bereidheid tot aangifte is heel laag of blijft uit. Aan de basis van deze strafbare handelingen staan altijd ouders of familieleden van wie deze jonge meisjes afhankelijk zijn.
In Somalië zijn ongeveer 98 procent van de meisjes en vrouwen besneden, en daarmee heeft het land één van de hoogste prevalentiecijfers ter wereld. Wereldwijd zijn naar schatting meer dan 200 miljoen meisjes en vrouwen besneden.
Pharos volgt met interesse de ontwikkelingen rondom deze zaak. De trieste dood van het meisje kan aanleiding zijn tot iets hoopvols. Een rechtszaak met een mogelijke vervolging zou een historische gebeurtenis zijn in Somalië en een mijlpaal in de strijd tegen besnijdenis wereldwijd.
Pharos werkt sinds 1993 aan preventie van meisjesbesnijdenis en de zorg voor besneden vrouwen. In Nederland lopen 40 tot 50 meisjes risico om besneden te worden. Het risico is vooral aanwezig bij een bezoek aan het land van herkomst.
In Nederland zijn er tot nu toe geen veroordelingen geweest.
Bron: Somalië start eerste rechtszaak tegen vrouwenbesnijdenis na dood meisje (Nu.nl)