Meisjesbesnijdenis weer toegestaan in Gambia? Gambia: klein land, grote zorgen
Gambia is een klein land in West-Afrika, maar mijn zorgen over wat er daar gebeurt zijn groot. Sinds 2015 is meisjesbesnijdenis in Gambia verboden. Toch werd er dit jaar door conservatieve parlementsleden een wetsvoorstel ingediend om meisjesbesnijdenis weer toe te staan. Gelukkig is er gisteren door het parlement tegen het wetsvoorstel gestemd.
Als meisjesbesnijdenis toch zou worden toegestaan in Gambia, dan zou Gambia het eerste land in de wereld zijn waarbij dit gebeurd. Vreselijk zou dit zijn voor de vrouwen in Gambia. Mijn grootse zorg was dat dit andere landen zou aanzetten om hetzelfde te doen. En dat niet alleen de vrouwen in Gambia hiermee te maken zouden krijgen, maar ook veel vrouwen in andere landen.
Het wetsvoorstel is voor mij een voorbeeld van hoe geweld tegen vrouwen werkt. Het zijn niet de vrouwen en jonge meisjes zelf die zeggenschap hebben over hun lichaam en hun eigen seksualiteit. Hooggeplaatste mannen bepalen dit. Zij bagatelliseren de gevolgen, ze spreken van een klein sneetje en een beetje bloed. In de praktijk blijken de gevolgen van meisjesbesnijdenis groot. Dit wordt ook onderschreven door onderzoek waar vooraanstaande Gambiaanse gynaecologen aan meewerkten. Infecties, chronische pijn, bloedingen, die zelfs fataal kunnen zijn. Problemen bij het plassen, bij seks en complicaties tijdens de bevalling. Veel vrouwen omschrijven hun besnijdenis als traumatisch. Ik vind dit onaanvaardbaar. We mogen niet normaliseren, wat niet normaal is.
Dat het parlement in Gambia het wetsvoorstel heeft afgewezen, maakt veel los in Gambia. Parlementslid Gibbi Mballow is trots. Hij is één van de weinige parlementsleden die zich openlijk durfde uit te spreken tegen meisjesbesnijdenis. Dat een meerderheid van het parlement nu tóch achter hem staat, is volgens Mballow te danken aan de vele voorlichtingsbijeenkomsten en praatsessies die in het land zijn georganiseerd. Hij zegt het volgende over de telefoon tegen NOS-correspondent Saskia Houttuin:
"Het bewijs was onomstotelijk: meisjesbesnijdenis is schadelijk en een schending van vrouwenrechten."
Gibbi Mballow, parlementslid Gambia
Pharos zet zich als landelijk expertisecentrum al sinds 1993 in voor de strijd tegen meisjesbesnijdenis. In Nederland is meisjesbesnijdenis verboden, maar naar schatting lopen ruim 4.200 meisjes in Nederland de komende 20 jaar het risico besneden te worden. Dit gebeurt vaak als de meisjes met ouders op vakantie zijn in het land van herkomst. Het is belangrijk om de verhalen te blijven vertellen van de vrouwen en meisjes waar het om gaat. In Nederland werken wij met de campagne #rechtopnee aan bewustwording bij jongeren die risico lopen.
Gelukkig blijft meisjesbesnijdenis in Gambia verboden. Ik kan opgelucht ademhalen.
Patricia Heijdenrijk
Directeur Pharos