Datum

Meer aandacht voor gezondheidsverschillen in de nieuwe strategie van de Gezondheidsraad

Datum

De Gezondheidsraad presteerde eerder deze maand haar nieuwe strategie voor de periode 2024-2030. Een belangrijk onderdeel in deze strategie is de extra aandacht voor gezondheidsverschillen in Nederland. De Gezondheidsraad schrijft hierover het volgende in de nieuwe strategie:

De raad zal gezondheidsverschillen in uiteenlopende adviezen adresseren, gevraagd en ongevraagd. Het kan bijvoorbeeld gaan over de vraag of er informatie beschikbaar is over verschillen in ziektelast tussen verschillende bevolkingsgroepen of over de mate waarin vaccins bescherming bieden bij mensen met verschillende etnische achtergronden. Wanneer daarover te weinig specifieke wetenschappelijke gegevens beschikbaar zijn, kan de raad aanbevelingen doen voor aanvullend onderzoek. Ook de vragen of beleidsmaatregelen passend zijn voor verschillende groepen en hoe alle doelgroepen bij de uitvoering in voldoende mate bereikt kunnen worden, zullen nadrukkelijker aan bod komen. Sommige maatregelen vergen het nodige van de gezondheidsvaardigheden van mensen, of ze brengen kosten met zich mee, waardoor het kan gebeuren dat het beleid niet terechtkomt bij de groepen die het juist hard nodig hebben. De raad zal de aandacht voor dit soort vragen verankeren in zijn werkwijze en werkt daartoe aan een afwegingskader, mede op basis van een advies van Pharos en Equalis.

Citaat uit de nieuwe strategie van de gezondheidraad

Als expertisecentrum gezondheidsverschillen zijn we erg blij met deze ontwikkeling.

De nieuwe strategie richt zich nadrukkelijk op de maatschappelijke context van gezondheid. Ook heeft het aandacht voor de gezondheid van toekomstige generaties, gezondheidsgedrag en de oorzaken en gevolgen van gezondheidsverschillen. De Raad benadrukt dat gezondheidsgedrag vaak samenhangt met factoren zoals de fysieke leefomgeving, sociaaleconomische omstandigheden en de toegang tot zorg. Het doel van de Gezondheidsraad is dat haar adviezen bijdragen aan een effectief gezondheids(zorg)beleid, dat gezondheidswinst oplevert voor alle inwoners van Nederland. Inclusiviteit in beleid is daarbij van cruciaal belang, zodat gezondheidsverschillen tussen diverse bevolkingsgroepen worden verkleind of in ieder geval niet onbedoeld worden vergroot.

Over de Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad is een onafhankelijke wetenschappelijke adviesraad die de regering en het parlement adviseert over volksgezondheid en gezondheidszorg. Met haar adviezen streeft de Raad ernaar om bij te dragen aan een gezonde en veerkrachtige samenleving.

Naar boven