Informatiekaart coronavirus veel gebruikt: ‘Bij VluchtelingenWerk zijn we vooral blij met de vertaalde versies’
De informatiekaart over het coronavirus wordt veel gebruikt. Zo zorgen we ervoor dat iedereen de adviezen begrijpt. Een aantal ervaringen met de informatiekaart:
“We zaten met smart te wachten op de vertalingen in het Arabisch, Tigrinya en Engels. De combinatie tussen begrijpelijke taal en duidelijke afbeeldingen is prettig voor vluchtelingen.” Jacqueline de Visser is directeur-bestuurder van Vluchtelingenwerk Zuid-Nederland. In haar regio hangt de informatieposter op alle 65 locaties.
Tijdens inburgeringslessen en spreekuren op asielzoekerscentra en in gemeenten wordt de kaart gebruikt om uitleg te geven. Op intranet van VluchtelingenWerk Nederland is de link naar de kaart en de poster te vinden. De Visser: “Wij gebruiken deze informatie heel breed en zijn er blij mee. Dat wij dit aan vluchtelingen kunnen aanbieden is erg fijn.”
In de klas oefenen met niezen in je elleboog
“Een jongen uit mijn klas heeft altijd al papieren zakdoekjes bij zich. Die was na het zien van de informatiekaart de held van de klas.” Jenny Huijben is docent en mentor op ISK Wereldschool Waalwijk. Op haar school zitten 120 leerlingen van 12-18 jaar uit 20 verschillende landen.
De leerlingen zijn grofweg te verdelen in twee groepen: de vluchtelingen (vaak zonder ouders), uit vooral Eritrea en Syrië en de kinderen van arbeidsmigranten uit Polen en Roemenië. Vanuit huis is er weinig ondersteuning voor de kinderen. In iedere klas is de informatiekaart besproken en op alle wc-deuren hangt de gelamineerde poster.
Huijben: “Samen hebben we de afbeelding nagedaan van hoe je moet niezen in je elleboog. Helaas is de school nu tijdelijk gesloten, maar de leerlingen komen in kleine groepjes naar school om huiswerk op te halen. Dan laten we ze de nieuwe kaart zien.”
We updaten de informatiekaart regelmatig met de laatste adviezen en maatregelen. Ook komen er regelmatig nieuwe vertalingen bij.