Datum

Gezondheidsverschillen verkleinen: een urgente opgave in de transitie van zorg naar welzijn

Datum

Mensen in kwetsbare situaties, die zorg en ondersteuning het hardst nodig hebben, hebben hier het minste toegang toe. Denk hierbij aan mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, mensen met geldzorgen, nieuwkomers en ouderen. Te vaak is beleid gericht op de ‘gemene deler’, waardoor mensen met wie het relatief al goed gaat hiervan nog meer profiteren en de gezondheidsverschillen eerder groter dan kleiner worden.

De verschuiving van zorg naar gezondheid krijgt vorm in diverse lokale en regioplannen van samenwerkingsverbanden van gemeenten, zorgverzekeraars en zorg- en welzijnspartijen. Om effectief te zijn in het bereiken van de doelstellingen van deze akkoorden, is het belangrijk om meer aan te sluiten op de leefwereld van mensen in kwetsbare situaties. Helaas zien we hiervoor nog maar beperkt aandacht in de plannen.

De aanbevelingen van onze nieuwe IZA handreiking benadrukken het belang van het benoemen van gezondheidsverschillen als centrale opgave, van gelijkwaardige samenwerking en het aanpakken van achterliggende oorzaken van gezondheidsachterstanden. Het is noodzakelijk om de transitie van zorg naar welzijn aan te grijpen als kans om gezondheidsverschillen te verkleinen en de toegankelijkheid van zorg en ondersteuning te verbeteren voor mensen in kwetsbare situaties.

Wil je weten hoe je als beleidsmaker, professional of bestuurder kunt bijdragen aan een samenleving waarin kansengelijkheid op gezondheid en kwaliteit van zorg vooropstaat? Ontdek de inzichten en handvatten van Pharos in de nieuwe handreiking.

Bekijk hier de handreiking.

Wil je meer achtergrond informatie lezen? Bekijk dan het weblog van Irene Lottman.

Naar boven