Datum

Gezondheidsverschillen in het nieuws

Datum

Het terugdringen van gezondheidsverschillen, dat is waar de medewerkers van Pharos zich dagelijks voor inzetten. Ons uitgangspunt hierbij is goede gezondheid en kwalitatief goede zorg voor iedereen in Nederland. Dit kunnen wij niet alleen. Daarom praten we erover met mensen die het verschil kunnen maken. Zo hebben we bijvoorbeeld contact met gemeenten over het verkleinen van gezondheidsverschillen, trainen we sleutelpersonen en ondersteunen we zorgprofessionals in hun werk.

Meer bewustzijn over gezondheidsverschillen, de oorzaken en de oplossingen, is belangrijk. Daarom zijn we gelukkig met aandacht die we de afgelopen weken zagen voor dit issue in de landelijke media. Een aantal van deze artikelen lees je hier terug (sommige artikelen zitten helaas achter een betaalmuur).

Op zaterdag 1 november kwamen oud-collega Maria van den Muijsenbergh en taalambassadeur Rob Weijers uitgebreid aan het woord in de Volkskrant in het artikel ‘Ziek van de armoede’. Er werden drie belangrijke inzichten gedeeld; het begint met stress, zorg is vaak ontoereikend of ontoegankelijk en alleen de zorg goedkoper maken is niet genoeg.

Ook op 1 november verscheen in het NRC een zeer uitgebreid artikel met de titel ‘Uitbuiten Bulgaren is in Zaandam verdienmodel’. Een goede analyse over de woonomstandigheden en de wijze waarop er misbruik gemaakt wordt van de Bulgaarse arbeidsmigranten. In het artikel ook aandacht voor de zorg. Hiervoor interviewde NRC Marjolein Keij van Pharos die eerder dit jaar onderzoek deed naar de leefomstandigheden van met name de kinderen van Bulgaarse arbeidsmigranten in deze wijken.

Op 6 november besteedden verschillende media aandacht aan de grote gezondheidsverschillen bij kanker. Aanleiding was onderzoek van het IKNL waaruit blijkt dat kankerpatiënten uit de lagere inkomensgroep gemiddeld 10 procent minder kans hebben om vijf jaar na hun diagnose nog te leven. Bij mannen is het verschil 12 procent, bij vrouwen 7 procent. Pharos-collega Gudule Boland sprak hierover met verschillende media, waaronder NOS en het FD.

Het tijdschrift Binnenlands Bestuur plaatste begin deze maand een opinie-artikel van Anna Hiemstra van Pharos en Ruud Dorenbos van Platform31 over de relatie tussen gezondheidsverschillen en bestaanszekerheid. In het artikel dragen ze vier oplossingsrichtingen aan.

Naar boven