Eerste onderzoek naar gezinsplanning van mensen met vluchtelingenachtergrond
Rutgers en Pharos zijn gestart met New Perspectives on reproductive choice: het eerste Nederlandse onderzoek naar de opvattingen, behoeften en strategieën van mensen met een vluchtelingenachtergrond rond gezinsplanning, kinderwens en preventie van onbedoelde zwangerschappen. Het onderzoek richt zich op relatieve nieuwkomers uit Syrië en Eritrea, en op groepen die al veel langer in Nederland zijn, uit Afghanistan en Somalië. Bijzonder aan dit onderzoek is dat het uitgevoerd wordt in nauwe samenwerking met de zelforganisaties Cultuur in Harmonie, Stichting Himilo, Voice Of All Women en Stichting Syrische Vrijwilligers/Syrische vrouwengroep Emmen.
Co-onderzoekers uit eigen gemeenschap
Uit elke gemeenschap zijn een man en een vrouw opgeleid tot co-onderzoeker, door Pharos en Rutgers, tijdens een zesdaagse training. Marianne Cense, projectleider: “De co-onderzoekers zijn de belangrijkste pijler van onze onderzoeksstrategie. Zij worden bij elke fase van het onderzoek betrokken.” De co-onderzoekers interviewen in eigen taal, zodat de deelnemers zich goed kunnen uiten. Ze vragen naar opvattingen, sociale normen, dilemma’s en behoeften rond gezinsplanning. Ook vragen ze hoe mensen aan informatie en zorg komen en wat ze verwachten van professionals.
“Ik wil aan het onderzoek meedoen, omdat het over mij gaat. Ik vind het ook belangrijk dat de gemeenschappen een belangrijke rol in het onderzoek hebben“, zegt co-onderzoeker Abdikarim Mohamud. Hij en zijn mede co-onderzoekers namen onlangs hun certificaat in ontvangst.
Meer risico
Migranten met een vluchtelingenachtergrond lopen meer risico op ongewenste of onbedoelde zwangerschappen. Dit komt o.a. door een gebrek aan toegang tot betrouwbare en begrijpelijke informatie, gebrekkige toegang tot anticonceptie, onvoldoende aansluiting bij hun leefwereld en behoeften en instabiele leefomstandigheden (Goosen, 2014; Groot et al, 2015; Haker et al., 2015; Twisk & Wijsen, 2016). De prevalentie van tienerzwangerschappen onder jonge vrouwelijke asielzoekers in Nederland is meer dan vijf keer zo hoog als onder Nederlandse tienermeisjes (Goosen, 2014, Groot et al, 2015). Om nieuwe vluchtelingengroepen beter te bereiken en te ondersteunen, is meer kennis nodig over hun opvattingen, strategieën en behoeften en de contexten waarin ze tot bepaalde keuzen komen.
“Eigen keuze met betrekking tot zwangerschap is niet vanzelfsprekend binnen de Afghaanse gemeenschap. Ik doe mee aan dit onderzoek om te onderzoeken waarom dit zo is en om vervolgens met de uitkomsten een positieve verandering teweeg te brengen voor de Afghaanse gemeenschap”, aldus co-onderzoeker Tahmina Ashraf.
Overdracht van kennis en betere zorg
De kennis uit dit onderzoek wordt in het vierde jaar van het project overgedragen aan (zorg)professionals en voorlichters. Hiermee kunnen zij betere ondersteuning bieden aan vluchtelingen om onbedoelde zwangerschappen te voorkomen en keuzevrijheid te bevorderen.
“Wij doen mee, omdat we het belangrijk vinden dat (zorg) professionals een beter beeld hebben hoe deze taboe-onderwerpen spelen in onze gemeenschappen. Zo kunnen ze passende hulp bieden”, licht Yordi Lassooy van Cultuur in Harmonie toe.
Meer informatie: Marianne Cense, projectleider, m.cense@rutgers.nl
Dit project wordt mogelijk gemaakt door ZonMW.