Corona-regels zijn vaak te moeilijk
Veel mensen vinden de informatie over Corona-regels moeilijk te begrijpen. Vooral mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Of die pas in Nederland wonen en uit een ander land komen. Of die in een wijk wonen met veel problemen. Zij hebben ook meer stress dan voor de komst van het nieuwe Corona-virus. En dat heeft gevolgen voor hun gezondheid. Dit blijkt uit onderzoek.
Deze mensen hebben door Corona bijvoorbeeld vaak minder geld. Hier maken ze zich veel zorgen over. Zij vinden het ook vaak moeilijk hun kinderen goed te helpen. Sommige mensen gaan nu minder snel naar de dokter. Ze denken dat de dokter geen tijd heeft door het Corona-virus. Vaak vinden ze het ook moeilijk om met de dokter over de telefoon te praten.
Onderzoek Corona gedragsmaatregelen
Samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam hebben we onderzoek gedaan naar de Corona-regels. Hier staan de belangrijkste resultaten en hoe het onderzoek gedaan is. In het rapport Corona gedragsmaatregelen staan alle resultaten.
De onderzoekers hebben aan 65 mensen vragen over de Corona-crisis gesteld. Er hebben verschillende groepen mensen meegedaan:
1. Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven of geen vervolgopleiding hebben gedaan.
2. Mensen die pas net in Nederland wonen en uit een ander land komen.
3. Mensen die in een wijk wonen waar veel problemen zijn. Deze mensen hebben een lage sociaaleconomische status (SES).
Contact zorgt voor meer kennis
Veel van die 65 mensen vinden de regels die gelden in Corona-tijd moeilijk te begrijpen. Contact met andere mensen zorgt voor meer kennis over Corona. Mensen die weinig contact met anderen hebben, vinden het moeilijker de regels en de crisis te begrijpen. Zij maken zich ook meer zorgen. Bijna alle mensen doen hun best zich aan de regels te houden. Bijna iedereen (90 procent van alle mensen die meededen aan het onderzoek) zegt bijvoorbeeld 1,5 meter afstand te houden. Veel mensen doen zelfs zo erg hun best dat ze meer doen dan de maatregelen zeggen. Zij dragen bijvoorbeeld handschoenen of wassen alle dingen die ze kopen. Veel mensen zijn dus erg streng voor zichzelf. Dat is vooral zo voor oudere mensen. Zij maken zich ook de meeste zorgen.
Bang en verdrietig
Veel mensen vertelden aan de onderzoekers dat ze bang en verdrietig zijn. Zij maken zich vooral zorgen over hun gezondheid en over geld. Veel mensen hebben nog weinig contact met andere mensen. Zij voelen zich vaak eenzaam. Ook vertelden mensen dat ze niet naar de huisarts gaan als ze pijn hebben of somber zijn. Hierdoor worden de problemen vaak erger.
Wie hebben het onderzoek gedaan?
Het RIVM heeft aan Pharos en de Erasmus Universiteit Rotterdam gevraagd of ze dit onderzoek wilden doen. Het is een onderdeel van een groter onderzoek naar het gedrag van mensen en hoe zij zich voelen in Corona-tijd. Het RIVM is een organisatie die probeert alle mensen en de wijk waarin we leven gezond te houden. Het RIVM geeft ook advies aan de overheid over het nieuwe Corona-virus. De onderzoekers vinden dat iedereen recht heeft op een goede gezondheid en goede zorg. De professor van de Erasmus Universiteit Rotterdam die meedeed heet Semiha Denktaş. Voor Pharos was dat prof. dr. Maria van den Muijsenbergh. Studenten van het Radboudumc hebben ook meegedaan.
Adviezen van de onderzoekers
De onderzoekers hebben aan het RIVM verteld wat ze hebben ontdekt. Zij hebben adviezen gegeven over hoe het RIVM mensen kan helpen. Het kan bijvoorbeeld helpen om meerdere talen voor voorlichting te gebruiken. Het is ook heel belangrijk altijd en overal dezelfde informatie te geven.
Het is ook belangrijk om mensen met een lage SES te vragen mee te doen aan onderzoeken van het RIVM. Vaak worden deze mensen nog vergeten. Er wordt dan niet aan hen gevraagd of ze de informatie begrijpen of wat hen helpt. Duidelijke informatie is niet alleen voor deze groep belangrijk. Iedereen vindt het fijn om begrijpelijke informatie te krijgen. Ook mensen met een hoge opleiding. De onderzoekers adviseren huisartsen en andere dokters ervoor te zorgen dat hun patiënten makkelijk contact met hen kunnen hebben.
Meer informatie
Het hele rapport Corona gedragsmaatregelen is via de websites van Pharos en het RIVM te vinden. Het onderzoek is betaald door ZonMw en NWO. Dit zijn organisaties die geld uitgeven aan onderzoek.
Je kunt de afdeling PRMC van Pharos mailen of bellen als je nog vragen hebt over het onderzoek. Via: online@pharos.nl of telefoonnummer: 06 837 189 23.
Begrijpelijke taal
Om het belang van toegankelijke informatie te onderstrepen, hebben we dit bericht deels in begrijpelijke taal opgesteld. Wellicht inspireert het jou ook om op een nog begrijpelijker manier te schrijven. Want in Nederland zijn maar liefst 2,5 miljoen mensen laaggeletterd en heeft bijna 1 op de 3 mensen moeite met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie.