Afrah over meisjesbesnijdenis: ‘je bent getekend voor het leven’ – Zero Tolerance Day
Op Zero Tolerance Day is wereldwijd aandacht voor de strijd tegen vrouwelijke genitale verminking (VGV). Meisjesbesnijdenis heeft grote impact op de geestelijke, lichamelijke en seksuele gezondheid van vrouwen. Zo ook voor de Somalische Afrah Abdullah (48), die op veertienjarige leeftijd helemaal in haar eentje naar Nederland vluchtte. ‘Het heeft invloed op je relaties, hoe je met liefde omgaat en hoe je naar jezelf kijkt. Je bent getekend voor het leven.’
“De besnijdenis was natuurlijk traumatisch, maar ik wist niet beter. Ik kwam in mijn eentje naar Nederland, was toen nog kind en kon er met niemand over praten. Maar naarmate ik ouder werd, kwam ik er pas echt achter welke gevolgen het had.”
Gevolgen meisjesbesnijdenis
“Besneden zijn betekent niet alleen dat je fysiek verminkt bent. Het zorgt ook voor geestelijke en seksuele problemen. Je bent gewoon gehandicapt. Dat stukje wat weggehaald is, was er ooit niet voor niets. Dat is je afgenomen en het heeft invloed op je relaties, hoe je met liefde omgaat en hoe je naar jezelf kijkt. Je bent getekend voor het leven. Veel vrouwen weten niet dat ze daarvoor naar een seksuoloog of psycholoog kunt gaan of ze durven er niet over te praten.”
De zwangerschap
“Toen ik zwanger was van mijn eerste kind wisten ze in Nederland nog niet veel over meisjesbesnijdenis. Ik probeerde met de gynaecoloog te praten over mijn besnijdenis, maar ik kreeg te horen dat ik ‘gewoon moest ontspannen en het tussen mijn oren zou zitten’. Dat heeft mij toen zo beledigd. Toen ik eenmaal moest bevallen schrok een andere gynaecoloog zich dood. Ik zat nog een stukje dicht en zo kon het kind er natuurlijk niet uit. ‘Wat is daar gebeurd?!’, riep zij uit.”
Taboe doorbreken
“Ik heb het nu een plekje kunnen geven. Ik geef er nu voorlichting over en probeer mijn steentje bij te dragen door het taboe te doorbreken. Maar het kan mij nog steeds diep raken. Afgelopen Zero Tolerance Day vertelde een andere ervaringsdeskundige over haar ervaring en ik kon het letterlijk opnieuw voelen. Toen pinkte ik nog wel even een traantje weg. Dan merk je wel dat dat litteken er echt nog zit.”
Sleutelpersoon voor Somalische nieuwkomers
Afrah is sleutelpersoon Gezondheid en sleutelpersoon Meisjesbesnijdenis bij Pharos. In een eerder interview met Afrah lees je hoe ze als minderjarige vluchteling naar Nederland kwam. Ze vertelt hoe ze haar leven hier heeft opgebouwd en hoe ze andere vluchtelingen helpt. Ook floreert ze nu als raadslid in de Leeuwardse politiek. Ben je benieuwd naar sleutelpersonen in jouw regio? Bekijk dan onze interactieve kaart.
Meer lezen over VGV?
Op basis van wetenschappelijk onderzoek en kennis uit de praktijk ontwikkelen we factsheets, publicaties en toegankelijk (voorlichtings)materiaal over Vrouwelijke Genitale Verminking. Via het Focal point Meisjesbesnijdenis bieden we kennis en praktisch handelingsperspectief voor zorgprofessionals. Jaarlijks vragen we op Zero Tolerance Day (6 februari) aandacht voor de wereldwijde strijd tegen VGV.