
Armoede, Schulden en Gezondheid
In dit themadoc vertellen we je over de relatie tussen armoede, schulden en gezondheid. Ook leggen we je uit hoe je deze kennis kunt gebruiken om gezondheidsverschillen te verkleinen.
Materialen waarmee je in je eigen dagelijkse praktijk aan de slag kunt. De meeste materialen zijn direct gratis te downloaden en hebben een gedegen wetenschappelijke basis.
De materialen op deze pagina mogen worden gebruikt onder de volgende voorwaarden:
Voor meer informatie, vragen of uitzonderingen op dit beleid kun je contact opnemen: online@pharos.nl
In dit themadoc vertellen we je over de relatie tussen armoede, schulden en gezondheid. Ook leggen we je uit hoe je deze kennis kunt gebruiken om gezondheidsverschillen te verkleinen.
Beoordeel je buurt of wijk en ga met buurtgenoten of gemeente in gesprek over je leefplek
Gesprekstool om te gebruiken als handvat bij armoede- en gezondheidsbeleid.
Deze rapportage brengt kennis over beleid en instrumenten voor participatie van bijstandsgerechtigden en instrumenten bij elkaar, en bespreekt wat bekend is over de resultaten daarvan.
Verslag van overleg met twintig gemeenten en professionals over knelpunten en kansen van de coronacrisis op de aanpak van gezondheidsachterstanden
In dit inspiratie- en werkboek leer je van zes andere gemeenten hoe je armoede, schulden en gezondheidsproblemen samen aanpakt. De inzichten van deze zes projecten bundelden we in dit boek, zodat je direct verder kan met inzichten uit andere gemeenten.
Een inspiratie- en werkboek voor gemeentelijke professionals, strategen en andere adviseurs die werken aan het verbinden van de domeinen sociaal en fysiek op het terrein van gezondheid en ruimte.
Dit kennisdossier biedt enkele praktische handvatten en inspirerende voorbeelden voor de concrete invulling van het spoor Sociale omgeving.
In deze publicatie geven we adviezen die helpend zijn bij het verkleinen van gezondheidsverschillen via verbeteringen in de leefomgeving.
De transitie van een zorg- naar een gezondheidssysteem biedt enorme kansen om de groeiende gezondheidsverschillen aan te pakken. Maar dit kan alleen als we de oorzaken van deze verschillen erkennen en alle partijen — van inwoners, informele organisaties, professionals, wetenschappers en beleidsmakers — samenwerken aan inclusieve oplossingen. In deze handreiking geven we acht aanbevelingen om beleid en dienstverlening toegankelijker te maken en écht impact te hebben.
Armoede en gezondheid hebben een grote invloed op elkaar. In deze infographic leggen we uit wat het effect van armoede is op de lichamelijke en mentale gezondheid en welke leefomstandigheden een rol spelen in de samenhang tussen armoede en gezondheid.