Hoe gaat het nu met de coalitie Kansrijke Start Land van Cuijk?
Interview
Jenny Bosman, adviseur Kansrijke Start bij Pharos sprak met Carin Simmelink projectleider Kansrijke Start gemeente Land van Cuijk/ VSV-manager Geboortezorg Boxmeer en Hilde Grondhout 1e lijns Verloskundige Cuijk-Mill, over de coalitie Kansrijke Start in Land van Cuijk. De twee dames vertellen graag waar ze in de coalitie aan hebben gewerkt en wat het heeft opgeleverd.
Coalitie Kansrijke Start – Hoe werkt dit?
Tweede helft 2019 kwam de coalitie Land van Cuijk voor het eerst bij elkaar. Toen is een plan van aanpak geschreven. Betere vroegtijdige signalering en een betere samenwerking staan hierin centraal. We hebben een lokale coalitie met verloskundige/ Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV) Geboortezorg Boxmeer, GGD, vertegenwoordiging uit het ziekenhuis, Sociom, het CJG, de gemeente en onlangs zijn ook de kinderopvang en MEE aangesloten. Met een stuurgroep van managers en beleidsmedewerkers, aangestuurd door de Kansrijke Start projectleider, hebben we 3 werkgroepen gevormd (implementatie GIZ, oprichting ZAT en voorlichting gericht op scholen/ aan kwetsbare groepen); deze komen allemaal nog steeds bij elkaar. De één wat vaker dan de ander maar in ieder geval 2 tot 4 keer per jaar.
Zorg Advies Team (ZAT)
“De basis van het ZAT staat echt goed” – aldus Carin Simmelink. “We komen iedere 6 tot 8 weken samen met een vaste kern, waarbij er altijd de verloskundige praktijken aansluiten. Verder is er ook altijd iemand van de GGD, het CJG, het ziekenhuis, Sociom, Veilig Thuis en de Kraamzorg aanwezig. De GGZ sluit aan als de casus raakvlakken heeft met hun kennisdomein dit geldt ook voor MEE, Unik of de POP-poli vanuit het ziekenhuis.”
De voordelen van ZAT
“We leren heel veel tijdens het ZAT. Je leert van vorige casussen, waardoor je al veel meer zelf in kunt zetten met het advies van een vergelijkbare casus die al eerder aan bod is gekomen”, aldus Hilde Grondhout. Carin Simmelink vult aan: “Meerwaarde van het team is ook dat je elkaar ook op andere momenten beter weet te vinden. Je weet beter wat iedereen doet en de lijnen zijn daardoor korter en het contact laagdrempeliger. Tijdens de casuïstiek bespreking neemt de jeugdverpleegkundige van de GGD de leidende rol. Bij uitgebreidere, complexe casussen wordt regelmatig na het ZAT-team een Multi Disciplinair Overleg (MDO) gepland met de cliënt.
GIZ methodiek
Het Land van Cuijk is gestart met het werken volgens de Gezamenlijke Inzet Zorgbehoefte (GIZ) methodiek. Een gespreksmethodiek aan de hand van een driehoek waarin centraal het nieuwe leven (de baby) staat, met aan de 3 zijden diverse perspectieven; baby, ouder en omgeving. Hierin worden diverse thema’s besproken zoals: taakverdeling met de partner, financiën, zorgen over de zwangerschap, relatie met de baby, etc.
Doordat er concrete onderwerpen aan iemand gepresenteerd worden, open je daarmee makkelijker het gesprek en is de cliënt leidend, waardoor deze aanpak erg effectief is
De kunst is dan om iemand goed door te verwijzen. Bij financiële zorgen of moeite om een passende woning te vinden vanwege gezinsuitbreiding, kunnen wij als verloskundige mensen bijvoorbeeld doorverwijzen naar Sociom. Wij hoeven het zelf niet op te lossen”, vertelt Hilde Grondhout.
Hoe krijg je iedereen mee in deze aanpak?
“Niet iedere praktijk was meteen overtuigd van de noodzaak van deze aanpak, wat ook logisch is. Uiteindelijk hebben we via Carin vanuit de gemeente uit het budget Kansrijk Opgroeien een vergoeding gekregen voor de gesprekken en extra tijd die deze aanpak met zich meebrengt. Dat helpt om weerstand weg te nemen bij professionals. De mensen die bij ons komen, zien ons echt als verloskundig zorgverlener. Ze komen hier voor zorgverlening rondom zwangerschap en eventuele medische klachten, maar het gaat zoveel verder. Wanneer ze zien welke onderwerpen er allemaal besproken kunnen worden bij ons, kun je gewoon betere zorg bieden” vertelt Hilde Grondhout.
Inmiddels werken alle intake medewerkers van de kraamzorg, verloskundigen in het ziekenhuis, eerstelijns verloskundigen en de GGD in het werkgebied met deze methode. Er is accreditatie aangevraagd voor intervisie voor verloskundigen volgens deze methode; de kosten van scholing en intervisie worden nu betaald door de gemeente Land van Cuijk.
Uitdagingen
In sommige werkgroepen zijn vaak wisselingen in functies waardoor het lastig is om doelen tijdig te behalen. “Dat vind ik ook een van de lastige dingen van mijn werk. Dan denk je dat je net goede afspraken hebt gemaakt. En dan vertrekt er weer iemand bij de gemeente of bij het sociaal domein” aldus Carin Simmelink. “Tip die ik ooit kreeg van iemand is: Ook al zijn er maar 2 van de 5 deelnemers, laat de afspraak gewoon doorgaan. En dat helpt wel. Je ziet dan ook dat de volgende keer de afmelder toch aanwezig is omdat ze anders belangrijke dingen missen.”
Samenwerken met zorgprofessionals
Wat nog wel eens lastig is, is huisartsen betrekken. Carin vertelt: ”Ik heb inmiddels het lijntje met de persoon die overkoepelend voor de huisartsen werkt en daar kan ik wel iets mee. Maar het blijft bijvoorbeeld lastig om een huisarts bij een MDO uit te nodigen. Ze hebben een breed scala aan doelgroepen en taken, dus dat lukt dan vaak niet. Terwijl huisartsen wel een beetje de spin in het web zijn, dus daar zijn we ook wel aan het zoeken naar de juiste aanpak. Dus voor de lezer, heb je tips? We horen het graag”, aldus Carin Simmelink.
Tips voor andere coalities
- Benoem een Kansrijke Start projecttrekker
De rol van Carin, als trekker is heel belangrijk. Carin is projectleider Kansrijke Start, maar daarnaast ook voorzitter van het Verloskundig Samenwerkings Verband (VSV). Ze heeft korte lijntjes met de gemeente en voeten binnen het VSV dus kan ook daar snel schakelen omdat ze de juiste mensen kent. Carin houdt als projectleider Kansrijke Start overzicht op alle werkgroepen. Ook de wethouder ziet het belang in van deze rol, “zonder kartrekker is het lastig de voortgang erin te houden. Ook kan Carin de samenhang bewaken en de wisselingen in personeel een beetje ondervangen omdat ze als projectleider bij elke werkgroep aansluit.” - Vind ambassadeurs op het thema Kansrijke Start
Voor de projectleider is het fijn om een aantal ambassadeurs rondom het thema te hebben. Zij kunnen de boodschap overbrengen aan hun achterban, dit helpt om breed draagvlak te creëren. - Laat de afspraak gewoon doorgaat, ook al zijn er afmeldingen
Ook al zijn er maar 2 van de 5 deelnemers, laat de afspraak gewoon doorgaan. Dat helpt om de voortgang er in te houden. Je ziet dan vaak dat de volgende keer de afmelders toch aanwezig zijn omdat ze anders belangrijke dingen missen.
Meer weten?
Wil je na het lezen van dit interview meer weten over de Kansrijke Start coalitie in het Land van Cuijk? Neem contact op met Carin Simmelink via: c.simmelink@pantein.nl