Nieuw: Informatiekaarten over palliatieve zorg

Uitleg geven over palliatieve sedatie of praten met een patiënt over behandelbeperkingen: hoe doe je dat op een begrijpelijke manier? Zes nieuwe informatiekaarten over verschillende onderdelen van palliatieve zorg ondersteunen het gesprek tussen zorgverlener en patiënt. In woord en beeld geven de kaarten begrijpelijke informatie voor mensen die niet meer beter worden.

Veel taalgebruik uit de palliatieve zorg is moeilijk, abstract en staat ver van mensen af. Want wat houdt de vraag: ‘Bent u comfortabel?’ in? En wat is ‘beginnen met palliatieve sedatie’? En wat te denken van woorden als thoraxfoto, intuberen en een ongunstige prognose? Op de informatiekaarten wordt dit ingewikkelde en omslachtige taalgebruik vermeden. De kaarten zijn getest door taalambassadeurs van Stichting ABC. Taalambassadeurs zijn ervaringsdeskundigen: mensen die moeite hadden of hebben met lezen en schrijven.

Wanneer gebruiken?

Als zorgverlener gebruik je de kaarten:

  • Vóór er sprake is van ernstige ziekte, ter voorbereiding op de behoeften en wensen van de patiënt in de laatste levensfase (advance care planning).
  • Voor patiënten die niet meer beter worden.

Tijdens een consult bespreek je de kaart samen met de patiënt. Na het gesprek neemt de patiënt de kaart mee om die thuis nog eens rustig na te lezen, te overdenken en te bespreken met familie of vrienden.

Het is niet de bedoeling om alle onderwerpen tegelijk te bespreken. Ze spelen ook niet tegelijk, dus kies het thema dat op dat moment belangrijk is. Doseren is belangrijk want anders begrijpt en onthoudt de patiënt niet alle informatie.

Het gebruik van de terugvraagmethode wordt sterk aangeraden, om te controleren of jouw uitleg duidelijk is geweest.

Onderwerpen

De zes kaarten gaan over:

  • Geestelijke zorg: Vragen over leven en dood als je niet meer beter wordt. Praten met een geestelijk verzorger
  • Het natuurlijke proces van sterven: Wat gebeurt er als iemand doodgaat?
  • Reanimatie
  • Euthanasie: Doodgaan met hulp van een arts. Dit heet euthanasie
  • Palliatieve sedatie: Een medicijn waardoor een patiënt zijn klachten niet meer voelt. Dit heet palliatieve sedatie
  • Beademing op een IC: Ademen met hulp van een machine op de IC

Vragen

De kaarten maken deel uit van het project Goed Begrepen dat mogelijk wordt gemaakt door ZonMw.

Heb je vragen of wil je meer informatie over de kaarten? Neem dan contact op met projectleider Gudule Boland via g.boland@pharos.nl

Meer informatie

Bekijk de praatkaarten hier

Lees het artikel over begrijpelijk palliatieve coronazorg

Doe de e-learning Goed Begrepen

In deze e-learning leren medisch specialisten, verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen beter aan te sluiten op het niveau van de patiënt. De zorgverlener oefent met virtuele patiënten en krijgt direct feedback op de gesprekken.

Naar boven