Datum

‘Ik heb regelmatig gedacht: ik ren nu plankgas naar de winkel’

Datum

Wie wil stoppen met roken kan extra hulp daarbij goed gebruiken. Bijvoorbeeld door persoonlijke begeleiding of via lotgenotencontact. Veel mensen die willen stoppen, krijgen hulp aangeboden, bijvoorbeeld via het ziekenhuis of de huisartspraktijk. En toch blijkt het na enige tijd vaak moeilijk om van die sigaret af te blijven. Om mensen beter te ondersteunen bij het stoppen met roken, startten vijf gemeenten daarom dit jaar een pilot met De Stopcoach: een app die extra steun biedt naast de persoonlijke begeleiding.

Henny uit Roermond rookte al sinds haar 16e, gemiddeld een pakje per dag. Ze is inmiddels 60 jaar, ze heeft COPD en is afgekeurd voor werk. Henny geeft haar leven een zeven maar de gevolgen van de COPD zijn groot. “Ik kan letterlijk en figuurlijk niets meer: de trap op lopen, douchen en zelfs eten zijn voor mij zó vermoeiend.” Dat ze moest stoppen met roken wist ze zelf ook wel, ze had het al minstens tien keer geprobeerd. Maar helaas zonder succes. Begin dit jaar lag ze drie keer kort achter elkaar met een longontsteking in het ziekenhuis. Toen ging de knop om: “Ik wist: als ik nu niet stop dan ben ik bij wijze van spreken morgen dood.” Drie maanden is ze nu al gestopt, met hulp van de longverpleegkundige uit het ziekenhuis én met De Stopcoach app.

Een app als opkikker

Samen met een aantal andere stoppers, kwam ze de afgelopen maanden regelmatig bij de longverpleegkundige in het ziekenhuis. “We spraken dan samen over wat de gevaren van het roken zijn, wat helpt bij het stoppen en welke valkuilen er zijn. “Het is fijn om met anderen je ervaring te delen, dat helpt. Een aantal ‘stoppers’ uit deze groep is ook gestart met De Stopcoach app, voor mij is het een goeie app. Je krijgt regelmatig een complimentje en je ziet ook hoe lang je al bezig bent, hoeveel sigaretten je niet hebt gerookt en hoeveel geld je daarmee bespaart. Dat scheelt flink! En ook als ik even ‘down’ was, dan pakte ik de app erbij en zag ik weer hoe goed ik bezig was. De app gaf mij echt een opkikker.”

Maar ze heeft ook tips voor de makers van de app: “In het begin kreeg ik iedere dag een berichtje, dat werd al snel maar één keer per week en daarna duurde het nog langer. Dat vond ik echt jammer, dat moeten ze anders doen. Iedere dag een berichtje is fijn en dan voor langere tijd.” Na acht weken stopt de begeleiding van de app. “Dat vond ik jammer, ik zou het fijn vinden als er dan nog een vervolg is.”

Afleiding en doorzetten

Er zijn nu drie rookvrije maanden voorbij en het gaat nog steeds goed. Binnenkort komt de stoppen-met-roken groep weer bij elkaar samen met de longverpleegkundige uit het ziekenhuis. Henny kijkt daar enorm naar uit. Het is nog steeds niet makkelijk voor haar maar het gaat al stukken beter dan in het begin. “Op moeilijke momenten zoek ik afleiding, dan ga ik opruimen of iets anders doen in huis. In het begin heb ik regelmatig gedacht, ik ren nu plankgas naar de winkel voor een sigaret. In die periode heb ik mijn hele huis ‘getekst’: dat is Limburgs voor verven. Dat hielp, ik kan het iedereen aanraden!”

Over De Stopcoach

De Stopcoach is een gepersonaliseerde, Nederlandstalige smartphone app die rokers helpt bij het stoppen met roken. De app is ontwikkeld voor én met rokers met een lagere sociaal-economische status. Uit onderzoek blijkt dat deze groep vaker rookt, meer moeite heeft om een stoppoging te starten en, bij een stoppoging, eerder terugvalt in hun oude gewoonte. De Stopcoach heeft aandacht voor de problemen waar deze groep mensen vaak tegenaan loopt. De app is gebaseerd op de StopAdvisor: een interventie in de vorm van een website die in Engeland is ontwikkeld en onderzocht onder leiding van onderzoekers van University College London. Deze app bleek effectief bij de doelgroep: rokers met een lage SES.

De Stopcoach app kan pas effectief zijn als deze wordt aangeboden in combinatie met persoonlijke ondersteuning rond de problemen die iemand ervaart. Vijf gemeenten ( Hulst, Roermond, Weststellingwerf, Stadskanaal en Goeree-Overflakkee) doen een jaar lang mee met een pilot De Stopcoach. Zij bieden de app aan in combinatie met persoonlijke begeleiding vanuit bestaande lokale netwerken. Pharos begeleidt deze gemeenten hierbij. De app is (nog) niet beschikbaar voor iedereen, alleen voor deelnemers in de pilot.

De Stopcoach is ontwikkeld door ons programma eHealth4All, het Leids Universitair Medisch Centrum en het Trimbos-instituut, in samenwerking met Brthrs Agency. De Stopcoach is financieel mede mogelijk gemaakt door de Noaber Foundation.

Naar boven