Week van de Gezondheidsverschillen dit jaar van 17 tot en met 20 maart
Thema: de rol van geld
Van 17 tot en met 20 maart organiseert Pharos opnieuw de Week van de Gezondheidsverschillen. Een belangrijke week waarin we aandacht vragen voor de oorzaken van – en de oplossingen voor vermijdbare gezondheidsverschillen. Een week vol inspirerende bezoeken aan wijken en buurten en interessante webinars en masterclasses. Thema dit jaar is ‘de rol van geld bij gezondheid’.
De rol van geld
Geld speelt een belangrijke rol in zowel het ontstaan als het oplossen van gezondheidsverschillen. Armoede en gebrek aan geld dragen direct bij aan een slechtere gezondheid. Zo leven mensen in minder welvarende wijken tot wel acht jaar korter dan mensen in welvarende wijken. En ze worden gemiddeld 21 jaar eerder ziek. Geldzorgen maken ook dat mensen vaker minder gezond zijn en meer lichamelijke en mentale gezondheidsklachten hebben dan mensen zonder geldzorgen. Aan de andere kant kan het effectief inzetten van geld door bijvoorbeeld overheden en verzekeraars ook een bijdrage leveren aan het verkleinen van gezondheidsverschillen.
De rol die geld speelt, onderzoeken en bespreken we in de Week van de Gezondheidsverschillen. Initiatieven en aanpakken die gezondheidsverschillen verkleinen zetten we deze week in de schijnwerpers, zodat we van elkaar kunnen leren en samen de transitie kunnen maken naar een samenleving met minder gezondheidsverschillen.
Binnenkort delen we hier en via LinkedIn meer informatie over het programma van de Week van de Gezondheidsverschillen. Houd hiervoor de website van Pharos in de gaten, volg ons op LinkedIn of abonneer je op de nieuwsbrief van Pharos.
Zet ook jouw activiteit op de kaart
Iedereen die deze week iets organiseert met als doel gezondheidsverschillen te verkleinen, is van harte uitgenodigd om dit via onze website te delen. Organisaties kunnen (openbare) activiteiten over het verkleinen van gezondheidsverschillen bij Pharos melden via dit formulier. Passende initiatieven plotten we op de kaart van Nederland op onze website. Zo maken we samen een vuist en laten we zien hoe belangrijk en groot deze beweging al is.