Datum

Pharos Stoptober serie deel 1

Datum

Interview met wijkregisseur Marieke: een Hart voor Brabant en een hart tegen roken

In het bruisende hart van Tilburg, in de levendige wijk Groenenwoud, zet Marieke Bootsma zich dag in dag uit in voor een gezondere toekomst. Als projectleider bij GGD Hart voor Brabant, heeft Marieke een belangrijke rol als wijkregisseur in het initiatief van de Wijkaanpak Rookvrij. Met haar inzichten, toewijding en een hart dat klopt voor haar gemeenschap, leidt ze een team met gezondheids-, en welzijnsprofessionals naar nieuwe horizonten om het gesprek over roken in de wijk open te breken. 

Marieke Bootsma - projectleider GGD Hart voor Brabant

Als je echt iets wilt veranderen, moet je buiten de lijntjes durven kleuren

Marieke Bootsma

Buiten de lijntjes kleuren

“Als je echt iets wilt veranderen, moet je buiten de lijntjes durven kleuren,” vertelt Marieke enthousiast. En buiten de lijntjes kleuren, dat doet het team Rookvrije Wijkaanpak zeker. Marieke begon zeven jaar geleden als Gezonde Wijkregisseur, waar ze de behoeften van de wijkbewoners en professionals in kaart bracht rondom het thema gezondheid. Op dit moment werkt ze als projectleider van de Wijkaanpak Rookvrij in Tilburg Zuid.

Het Rookvrije Wijkaanpak project begon met een belangrijke inventarisatie, nog voordat de subsidie binnenkwam. Gesprekken met wijkprofessionals waren essentieel om de uitdagingen rondom roken in kaart te brengen. “Roken is een belangrijk thema,” legt Marieke uit, “maar het bespreekbaar maken ervan is niet altijd eenvoudig, zowel voor inwoners als professionals in de wijk.” Deze uitdagingen vormden het startschot voor een intensieve zoektocht naar partners en een netwerkopbouw rondom het thema.

Je moet als wijkregisseur heel open in het project staan. Aan het begin heb je nog geen idee wat alle mensen met zich meebrengen. Verschillende niveaus van denken en expertise voegen iets moois toe, maar het kan aanvankelijk wat rommelig zijn.

Marieke Bootsma

Het bouwen van een team voordat je precies weet wat je te bieden hebt, was een uitdaging op zich. Maar Marieke omarmde de onzekerheid en ging vol vertrouwen vooruit. “Je moet als wijkregisseur heel open in het project staan,” merkt ze op. “Aan het begin heb je nog geen idee wat alle mensen met zich meebrengen. Verschillende niveaus van denken en expertise voegen iets moois toe, maar het kan aanvankelijk wat rommelig zijn.” 

Intensieve samenwerking met écht commitment

Wat dit project anders maakt, is de nauwe samenwerking met alle betrokken partners. “Nooit eerder werkten we op zo’n grote schaal en zo lang samen. Gezondheidsprofessionals werken al langer samen met professionals uit het sociaal domein maar het is voor het eerst dat er echt commitment is voor dit onderwerp en dat de samenwerking zo intensief is tussen de domeinen.” zegt Marieke trots. “Dat is nieuw maar we hebben de vrijheid om buiten de lijntjes te kleuren, te experimenteren en inwoners actief te betrekken.” 

Een typische dag voor Marieke varieert van projectmanagement tot één-op-één gesprekken en geplande  bijeenkomsten met wijkbewoners. Maar het echte geheim van haar succes ligt in haar vermogen om structuur te bieden én ruimte te geven voor creativiteit en experimenten.

Samenwerken is een proces, maar de diversiteit aan perspectieven leidt uiteindelijk tot een rijkere uitkomst.

Marieke Bootsma

Bewoners als klankbord zijn essentieel

Het vormen van een multidisciplinair wijkteam bracht zijn eigen uitdagingen met zich mee, maar Marieke en haar team hebben deze obstakels overwonnen met geduld, openheid en een gemeenschappelijk doel. “Samenwerken is een proces,” benadrukt ze, “maar de diversiteit aan perspectieven leidt uiteindelijk tot een rijkere uitkomst.” Het betrekken van inwoners bij de Wijkaanpak is voor Marieke een essentieel onderdeel van het proces. “Zonder hun zou dit project niet zomaar bestaan,” erkent ze. Door goed te luisteren, de wijkproblematiek aan te pakken en inwoners actief te betrekken als klankbord, hoopt ze een blijvende verandering teweeg te brengen. 

Op de vraag wat ze hoopt te zien aan het einde van de Wijkaanpak, antwoordt Marieke met gepassioneerde vastberadenheid. “Ik hoop dat dit project een verschil maakt in de normen en waarden rondom roken,” zegt ze. “Dat het gesprek over roken makkelijker wordt gevoerd en dat mensen beter worden ondersteund bij het stoppen met roken.”

Ik hoop dat dit project een verschil maakt in de normen en waarden rondom roken. Dat het gesprek over roken makkelijker wordt gevoerd en dat mensen beter worden ondersteund bij het stoppen met roken.

Marieke Bootsma

Wil je zelf ook aan de slag?

Wil je ook bijdragen aan een rookvrije toekomst? Vind dan nu het antwoord op je vragen op onze nieuwe pagina: pharos.nl/rookvrij

Aan de hand van onze vijf belangrijke hulpvragen kun jij als zorgverlener, sociaal werker, medewerker bij de GGD, ervaringsdeskundige of sleutelpersoon direct aan de slag met stoppen-met-roken-hulp.

Naar boven