GALA Inspiratiedag 12 september 2024

Heb jij al voldoende aandacht voor gezondheidsverschillen in jouw GALA-plan? Wil je na de Inspiratiedag Gezond en Actief Leven meer weten over het verkleinen van gezondheidsverschillen? Op deze pagina vind je alle informatie op een rij.

Onze bijdrage tijdens de GALA inspiratiedag

Op donderdag 12 september nodigden de ondertekenaars van het Gezond en Actief Leven Akkoord je uit voor de GALA inspiratiedag in het 1931 Congrescentrum in ‘s-Hertogenbosch. Georganiseerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, stond de inspiratiedag in het teken van ”Gezond en Actief leven: Samen in beweging”.

Tijdens deze dag deelden we vanuit Pharos inzichten en praktijkvoorbeelden, waarin we van elkaar kunnen leren. Thema’s zoals de verandering van zorg naar gezondheid, gezondheid als beleidsonderdeel en de eerste resultaten van de GALA monitor kwamen aan bod. We waren aanwezig met een aantal deelsessies, een gesprekstafel en een stand op het kennis- en kundeplein. Hieronder vind je per thema de informatie die we tijdens de GALA inspiratiedag deelden:

Wijkaanpak Rookvrij    Ketenaanpak Kansrijke Start    Sociale Basis

Deelsessie wijkaanpak Rookvrij

Een transformatie in de wijk via de wijkaanpak ‘Rookvrij leven voor iedereen’

Selinde Rouwenhorst, adviseur preventie GGD GHOR – Marieke Helmus, initiator wijkaanpak Rookvrij – Bilbo Schickenberg & Akke Hofstee, GGD wijkregisseurs – Vevean Popal, expert sleutelpersonen Pharos
Welke veranderingen zijn nodig zijn voor het bereiken van brede gezondheid bij mensen met lage sociaaleconomische positie? Wij zien dat verandering van werken nodig is: het werkt alleen als je echt leert samenwerken met inwoners en professionals vanuit sociaal domein, preventie en zorg in een wijk. Met de Wijkaanpak ‘Rookvrij leven voor iedereen’ werken professionals en inwoners op 38 plekken door heel Nederland 2,5 jaar lang samen aan een passende aanpak voor hun wijk. Om inwoners gezond en rookvrij te helpen leven.

Als deelnemer aan deze sessie maakte je kennis met praktijkervaringen van twee Friese wijken, Bolsward en Lemmer, en hun wijkaanpak In Gesprek Over Roken. Een inkijkje in de domein overstijgende wijkaanpak. In gesprek met inwoners over roken, gezondheid en welzijn. De nadruk van de sessie lag op norm-veranderende activiteiten. Een sessie over geleerde lessen, de aanpak en tussentijdse resultaten. Ook gingen we in gesprek over hoe gemeentes hier zelf mee aan de slag kunnen via transformatiemiddelen IZA of gezondheidsbeleid.

Aan de slag met dit onderwerp:

Of neem contact op:

Marieke Helmus, initiator wijkaanpak Rookvrij en strategisch adviseur.

Gesprekstafel ketenaanpak Kansrijke Start

Hoe zorg je dat de Ketenaanpak Kansrijke Start ten goede komt aan gezinnen met de grootste gezondheidsachterstanden?

Jitty Runia en Irene Lottman, Pharos
In een rondetafelgesprek wordt aan de hand van prikkelende vragen, maar ook door het toevoegen van kennis over gezondheidsverschillen, deze vraag beantwoord. We gingen in gesprek over de ketenaanpak Kansrijke Start en het terugdringen van gezondheidsverschillen. Na dit rondetafelgesprek wist je wat nodig is om gezondheidsachterstanden te verkleinen en wat jij hieraan kan doen zodat een Kansrijke Start mogelijk is voor iedereen. Aan de hand van prikkelende vragen, maar ook door het toevoegen van kennis over gezondheidsverschillen, gaan we op een interactieve wijze met elkaar in gesprek. We rondden af met concrete handvaten.

Aan de slag met dit onderwerp:

Of neem contact op:

Samenwerken met mensen om wie het gaat

Deelsessie Sociale Basis

Een sociale basis voor iedereen

Roos Scherpenzeel, Movisie – Michel Vierwind, Kenniscentrum Sport en Bewegen (KCSB) – Tom Moons, Pharos – Merit de Valk, Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA)
In deze sessie verdiepte je je in het versterken van de sociale basis. Wat is het en wat valt daar wel en niet onder? Hoe kan ik er vanuit mijn rol een bijdrage aan leveren? We kregen zicht op de sociale basis en wat je vanuit je eigen rol kunt bijdragen. Het gaat om kennis delen over sociale kwaliteit, gelijke kansen voor inwoners en de betekenis van de sociale basis hiervoor. Met specifieke aandacht voor de rol van sport, bewegen en cultuur hierin en concrete voorbeelden daarvan. We gingen zelf aan de slag aan de hand van een fictieve wijk.

Aan de slag met dit onderwerp:

Of neem contact op:

  • Tom Moons, strategisch adviseur en projectleider.

In 7 stappen naar een integrale GALA-aanpak

Ga je aan de slag met het opstellen van een integraal GALA-beleid? Het terugdringen van gezondheidsverschillen loopt als een rode draad door het GALA. Deze pagina biedt informatie, advies en kennisproducten voor een aantal fases van het proces dat een gemeente doorloopt om tot een integraal GALA-beleid te komen.

Behoefte aan nog meer inspiratie? Kom naar onze evenementen:

Praktijksessie kleine gemeenten: de relatie tussen bestaanszekerheid en gezondheid

GezondIn organiseert een praktijksessie speciaal voor kleine gemeenten waarin we de relatie tussen bestaanszekerheid en gezondheid bespreken. Uit een recente enquête onder P10- en K80-gemeenten blijkt dat er een groeiend aantal inwoners is met geldzorgen, en dat er extra capaciteit en middelen nodig zijn om deze financiële onzekerheid bij kwetsbare huishoudens aan te pakken.

Lees verder

Webinar Kansrijke Start en bestaanszekerheid

In april organiseerden we een webinar Kansrijke Start & Bestaanszekerheid samen met Divosa, Amsterdam en Nadja Jungmann. Omdat er veel belangstelling was organiseren we het webinar nogmaals met Nadja Jungmann (armoede en schulden). Nieuw deze keer is een bijdrage vanuit Platform31 over het thema wonen.

Meer info

Inspiratiedag aanpak gezondheidsverschillen in de leefomgeving

Tijdens deze inspiratiedag gaan we aan de slag met de brede aanpak van gezondheidsverschillen. We bekijken dit in samenhang met het ruimtelijke perspectief en in aansluiting op het GALA-SPUK.

Meld je aan

Blijf op de hoogte

✉ Schrijf je in voor de Pharos nieuwsbrief! Ontvang elke maand waardevolle e-learnings, onderzoeken en evenementen in jouw vakgebied, direct in je inbox. Abonneer je hier op onze nieuwsbrief en mis niks.

🔗 Volg ons via LinkedIn en mis niks over gezondheidsverschillen. Het laatste nieuws ontvang je het eerst via ons LinkedIn kanaal.

Naar boven