Hoe stimuleer je anderen om het gesprek over roken aan te gaan?
‘Roken is het enige dat iemand nog plezier geeft, dat pak ik niet af’. Herken je dit? In de praktijk bestaan er verschillende rolopvattingen waardoor hulpverleners en ervaringsdeskundigen roken niet bespreekbaar maken. We hebben verschillende gesprekstechnieken ontwikkeld om dit gesprek toch te stimuleren. Het delen van persoonlijke verhaal speelt hierbij een grote rol.
Onze aanpak
In de praktijk hoor je verschillende rolopvattingen waardoor hulpverleners en ervaringsdeskundigen roken niet bespreekbaar maken, omdat ze bijvoorbeeld bang zijn, dat het de relatie met de cliënt schaadt. Hoe maak je hen enthousiast om het gesprek over roken en stophulp wel in hun takenpakket op te nemen? Dit kan bijvoorbeeld door samen op zoek te gaan naar een persoonlijke motivatie.
Denk bijvoorbeeld aan:
- Een buurtbewoner die het vooral belangrijk vindt dat kinderen niet beginnen met roken.
- Een sociaal werker die ziet dat roken samenhangt met andere factoren zoals stress en armoede, en daarom integraal aangepakt zou moeten worden.
- Een zorgverlener die zich zorgen maakt over het feit dat de mensen die de zorg het hardste nodig hebben die zorg niet lijken te vinden.
Naast het onderwerp belangrijk vinden en willen bespreken, moet het ook makkelijk toepasbaar zijn. Daarnaast zijn rolmodellen belangrijk; als een gewaardeerde collega het gesprek over roken wel voert, is het voor jou gemakkelijker dat ook te doen.
Tot slot is het van groot belang dat een leidinggevende het gesprek stimuleert door het formeel in je takenpakket op te nemen door er tijd en geld (voor bijscholing en intervisie) voor vrij te maken.
'De ZONtool heeft mij laten inzien dat het ophalen van persoonlijke verhalen rondom roken heel inspirerend kan werken om anderen mee te nemen in je project. Het kan echt helpen om bij anderen interesse te wekken en mogelijk hen een rol te laten pakken. De boodschap komt dankzij het persoonlijke verhaal nog meer binnen en dat opent deuren.'
Evelien Specken, projectleider gezondheidsbevordering, GGD Hart voor Brabant
Top 3 tips om direct aan de slag te gaan
Verbind anderen aan jou met een goed verhaal
Verhalen verbinden mensen. Ze kunnen ook helpen om in actie te komen. Wat maakt dat jij mensen wil helpen om te stoppen met roken? Waarom gaat het ons allemaal aan? Wat kunnen we concreet nu doen? Denk dit verhaal uit voordat je met iemand in gesprek gaat.
Stel verdiepende vragen
In een één-op-één- of groepsgesprek kun je verdiepende vragen stellen en op een interactieve manier informatie delen om de gezamenlijke missie sterker te voelen.
Leer samen over rookverslaving
Organiseer een middag waarin je samen een laagdrempelige scholing volgt over tabaksverslaving. In eenvoudig Nederlands vertellen Fien Huige en Edith Janssen alle betrokkenen in een wijk wat een rookverslaving is.
Bekijk hier de video en de handleiding.