Hoe betrek je wijkbewoners bij het stopproces?

De meeste rokers willen stoppen met roken en hebben daarbij hulp nodig. Steun uit de eigen leefomgeving is van cruciaal belang. Hieronder vind je tips en tools die helpen om het steunsysteem van de stopper te versterken. Lees bijvoorbeeld hoe je een steungroep opzet of hoe je beheerders en beveiligers adviseert over het rookvrij houden van de omgeving.

Onze aanpak

De wijkaanpak leert dat buurtbewoners met stop-ervaring een krachtige aanvulling vormen op de professionele hulp. Daarom hebben we een reeks methodieken ontwikkeld die het steunsysteem in de directe omgeving versterken. Denk aan het opzetten van een steungroep of het opleiden van Rookvrij Ambassadeurs, die de toeleiding naar reguliere stophulp kunnen vergroten. Daarnaast hebben we een training gemaakt voor beveiligers en beheerders van wijkgebouwen die praktische handvatten geeft om de omgeving rookvrij te houden. Hoe meer plekken rookvrij zijn, hoe minder mensen (opnieuw) beginnen met roken.

'Als deze groep er niet was geweest, was ik niet gestopt met roken.'

Deelnemer steungroep Amsterdam

'Ik had bijna weer een sigaret opgestoken maar toen dacht ik aan de mensen in de steungroep.'

Deelnemer, steungroep Amsterdam

Top 3 tools om direct aan de slag te gaan

Start een Steungroep RookVrij

Het is fijn om mensen te vinden die in hetzelfde schuitje zitten en elkaar helpen bij het stopproces. Een steungroep kan mensen bij elkaar brengen. Overweeg je een steungroep te starten? Lees hier hoe je dat doet.

Download deze pdf

Versterk je wijk met Rookvrij Ambassadeurs

Rookvrij Ambassadeurs zijn bewoners die de stophulp in de wijk kunnen versterken. Tijdens een driedaagse opleiding krijg je vaardigheden aangereikt om meteen mee aan de slag te gaan in jouw wijk.

Schrijf je in voor de opleiding

Training beheerders en beveiligers

Deze training geeft handhavers allerlei handvatten om de omgeving rookvrij te houden. De training legt uit wat (mee)roken doet en hoe je personen en groepen het beste aan kunt spreken.

Schrijf je in voor de training

Zo bereik je de kwetsbare roker

Nieuwsgierig naar meer tips en tools? Kijk dan hier:

Maak alvast kennis met Rookvrij Ambassadeurs

Ga je in jouw organisatie aan de slag met Rookvrij Ambassadeurs? Dan is het slim om zelf ook wat kennis en vaardigheden op te doen. In dit document vind je lesmateriaal over het samenwerken met en het begeleiden van Rookvrij Ambassadeurs.
Download het lesmateriaal

Wil je een collega spreken?

Neem contact op met expert Vevean Popal door te mailen naar: v.popal@pharos.nl

Naar boven