Hoe begin je het gesprek over roken?
Een oordeelvrij, nieuwsgierig en steunend gesprek over roken helpt om motivatie en kracht te vinden voor een stoppoging. Bekijk de tips en tools die het gesprek kunnen versterken en verdiepen.
Begin vandaagMet het stimuleren van een integrale, persoonsgerichte stoppen-met-rokenaanpak streven we naar een gelijke kans op een rookvrije omgeving en leven voor alle volwassenen en kinderen. Wil je ook aan de slag? Op deze pagina vind je kennis en tools die je concreet op weg helpen.
Een oordeelvrij, nieuwsgierig en steunend gesprek over roken helpt om motivatie en kracht te vinden voor een stoppoging. Bekijk de tips en tools die het gesprek kunnen versterken en verdiepen.
Begin vandaagHoe organiseer je hulp uit de buurt? En hoe betrek je de wijkbewoners bij het stopproces? Stoppen met roken is moeilijk en alle steun is welkom. Met name steun uit de directe omgeving. Lees hier hoe je de buurt hierbij betrekt.
Aan de slagIedereen heeft recht op stoppen-met-rokenzorg. Hoe ontwikkel je zorg die goed aansluit bij wat mensen nodig hebben, inclusief mensen in armoede of met een migratieachtergrond? Bekijk onze adviezen.
Lees verderStress en roken gaan vaak hand in hand. Stoppen met roken is gemakkelijker als tegelijkertijd andere problemen worden aangepakt. Hoe je de samenwerking tussen verschillende professionele en informele hulpverleners stimuleert, lees je hier.
Lees meerHet is nog steeds niet gebruikelijk om over roken en stoppen te praten. Maar er niet over praten kan gevolgen hebben voor de gezondheid van patiënten of cliënten. Lees hier hoe je professionals en vrijwilligers kunt stimuleren om roken en stoppen bespreekbaar te maken.
Aan de slagRoken is de grootste te voorkomen doodsoorzaak in Nederland. Op dit moment verwoest roken het leven van onevenredig veel mensen met weinig geld of chronische stress. Mensen in een kwetsbare situatie profiteren veel minder van het beleid en maatregelen om te stoppen met roken. Zij hebben meer moeite om van het roken af te komen en ondervinden grotere gevolgen voor hun gezondheid. Ze lijden bijvoorbeeld vaker aan een chronische ziekte zoals COPD als gevolg van roken. Antirookcampagnes en stoppen-met-roken-hulp is voor deze groep vaak minder succesvol.
Vanuit Pharos denken we graag mee over hoe ook jij effectief kan bijdragen aan het creëren van levensbelangrijke kansen voor iedereen in Nederland om te kunnen stoppen met roken. Alle hulpverleners in de wijk kunnen hier een bijdrage in leveren. Denk aan de welzijnswerker, buurtsportcoach of de jongerenwerker, maar ook aan bewoners en sleutelfiguren. Als we samenwerken, gaan we het meest effectief stress en roken te lijf.
Met het stimuleren van een integrale, persoonsgerichte stoppen-met-rokenaanpak streven we naar een gelijke kans op een rookvrije omgeving en leven voor alle volwassenen en kinderen. Dit doen we samen met de coalitie Iedereen Rookvrij. Partijen die daaraan deelnemen zijn kenniscentra als Trimbos, onderzoeksinstituut IVO, GGD GHOR Nederland, FNO Zorg voor Kansen, de Taskforce Nederland Rookvrij en de Rookvrije Generatie.