Week van de Gezondheidsverschillen – Lokale initiatieven
Tijdens de week van de Gezondheidsverschillen van 18 tot en met 21 maart werden door het hele land bijeenkomsten georganiseerd die aansloten bij de Week van de Gezondheidsverschillen. Alle lokale activiteiten staan op deze kaart die laat zien dat Nederland in beweging is en met elkaar goed aan de slag is!
Activiteiten
Dag van de Gezonde Schoolkantine
donderdag 21 maart, In elke provincie van NederlandOp deze feestelijke dag organiseren we in 8 verschillende provincies het Gezonde Schoolkantine festival, met als hoofdpartner Jong Leren Eten. Een Gezonde Schoolkantine is om meerdere redenen belangrijk. Eén van de redenen is dat een Gezonde Schoolkantine bijdraagt aan gelijke kansen voor alle jongeren. Hoe ouder jongeren worden, hoe meer ze zelf gaan bepalen wat ze eten en drinken. Als school kan je bijdragen aan het ontwikkelen van gezonde voedingsgewoontes. En dat is belangrijk, want niet elke jongere krijgt gezond eten van thuis uit mee. Met een Gezonde Schoolkantine geef je als school elke leerling of student de kans om gezond en duurzaam te eten.
Het festival organiseren we voor iedereen die geïnteresseerd is in, of betrokken is bij de Gezonde Schoolkantine. Denk hierbij aan kantinebeheerders, cateraars, docenten, schooldirecteuren, leerlingen, etc. van het v(g)o en mbo.
Aanmelden:
Voedingscentrum.nl, ook voor tijden en locatie per provincie.
Contactpersoon:
Naoual Sabiri, sabiri@voedingscentrum.nl
Wandelen door de wijk met de Leefplekmeter
woensdag 20 maart, Buurtcentrum Hoge Weide, UtrechtSamen met een diverse groep inwoners, ambtenaren en ontwerpers gaan we op pad om de wijk te beoordelen aan de hand van de Leefplekmeter. Daarbij wordt gekeken naar 14 aspecten van de wijk, waaronder veiligheid, toegankelijkheid, groenvoorzieningen, parkeermogelijkheden en voorzieningen. Terwijl we gezamenlijk de Leefplekmeter invullen, ontstaat er een boeiend gesprek waarin we verschillende perspectieven delen. Wat maakt mensen trots op hun wijk en waar zien ze mogelijkheden voor verbetering? Deze interactieve ervaring biedt de gemeente niet alleen inzicht in de beleving van de bewoners, maar dient ook als startpunt voor het opbouwen van onderlinge relaties en het gezamenlijk nemen van stappen richting co-creatie. Doe mee en ontdek hoe we samen de woonwijk nog beter kunnen maken!
Aanmelden:
Contactpersoon:
Annelies Acda
Met Andere Ogen online VR ervaring om in gesprek te gaan over vooroordelen, discriminatie en sociale uitsluiting in de zorg.
woensdag 20 maart, OnlineNaar aanleiding van het bekijken van een korte film over sociale uitsluiting en discriminatie gaan we o.l.v een gespreksleider in gesprek hierover. We reflecteren op dilemma ’s en bestaande structuren die ongelijkwaardigheid en discriminatie en daardoor ook vooroordelen in de zorg in stand houden . We luisteren naar elkaars perspectieven en gaan in gesprek over wat nodig is om samen met elkaar, leidinggevenden, directies en / of besturen effectieve stappen voor inclusie en gelijkwaardigheid te nemen.
20 maart, online, inloop 16.45 uur duur 75 minuten.
Aanmelden:
https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZcrce2rqjorG9OYGSdq70Th_Nq4ceOqEqRz
Contactpersoon:
Karin Lachmising, Programma Manager voor Inclusie Diversiteit en Gelijkwaardigheid
Gratis meting bloeddruk, cholesterol en bloedsuiker
donderdag 21 maart, KampenIedereen van 40 tot 60 jaar kan op 19 en 21 maart gratis de bloeddruk, cholesterol en bloedsuiker laten meten op het Hartstichting checkpunt in Kampen. Dit kan tussen 10.00 en 16.00 uur in de Open hof, Lelystraat 49 in Kampen. Aanmelden is niet nodig: je kunt gewoon binnenstappen. Deze gezondheidscontrole wordt mogelijk gemaakt door Apotheek Flevowijk, de Hartstichting en 2DiaBeat.
Ga voor een gezond hart
Een hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol of een te hoge bloedsuikerspiegel vergroot je risico op hart- en vaatziekten zoals een hartaanval of een beroerte. Als je zo’n verhoging op tijd ontdekt, kun je die vaak nog verlagen door gezonder te gaan leven. Op het Hartstichting checkpunt kun je je waarden laten meten en krijg je direct advies dat bij jouw waarden past. Zodat je weet wat jij kunt doen om je hart zo gezond mogelijk te houden.
Contactpersoon:
Jorinde van der Velde, Hartstichting
Start campagne en webpagina Begrijpelijk communiceren bij fysiotherapie
maandag 18 maart, AmersfoortDe beroepsvereniging KNGF, VvOCM, Pharos en Hanzehogeschool Groningen starten in de week van de gezondheidsverschillen met een campagne om fysiotherapeuten en oefentherapeuten bewust te maken van beperkte gezondheidsvaardigheden en begrijpelijk communiceren. De campagne loopt via LinkedIn en we verwijzen naar een webpagina met veel tips: www.kngf.nl/begrijpelijk-communiceren
Aanmelden:
www.kngf.nl/begrijpelijk-communiceren
Contactpersoon:
Miranda Ehrenhard, KNGF
Wil jij aan de slag met je gezonde leefstijl?
donderdag 21 maart, ZwolleOp 21 maart van 16.00 tot 17.30 uur organiseren GGD, gemeente Zwolle, Tactus, Sociaal Wijkteam Oost, WijZ en Sportservice Zwolle een klein evenement in de wijk Diezerpoort. Je kunt zelf je smoothie bij elkaar fietsen, er is gezond en gratis eten en een plek om lekker te bewegen. Kom je langs voor een gesprekje en een hapje?
Contactpersoon:
Anouk Ganseij
Buurtsport-kinderen
donderdag 21 maart, AmersfoortAlle kinderen mogen na schooltijd meedoen met de Buurtsport-club. Dit is geen voetbalclub, geen tennis- of hockeyclub, maar bij deze club komen alle sporten en spelletjes aan bod! Samen met de buurtsportcoach bedenk je wat je graag wilt doen: van voetbal tot honkbal en van tien tellen in de rimboe tot tikkertje, alles kan! Het maakt niet uit hoe goed je kunt bewegen, bij deze club kan iedereen meedoen.
Aanmelden:
https://sro.nl/buurtsportcoach/aanbod/
Contactpersoon:
Lillian van de Groep, buurtsportcoach Amersfoort (SRO)
Kijk in de wijk: samenwerken op basisschool De Regenboog
woensdag 20 maart, Basisschool De Regenboog, ZoetermeerTijdens het bezoek aan basisschool De Regenboog komen verschillende perspectieven aan bod. Hoe werken verschillende partijen binnen en rondom het onderwijs samen om ervoor te zorgen dat leerlingen zich goed voelen en optimaal kunnen leren en ontwikkelen? Tijdens het bezoek aan Basisschool De Regenboog zullen we diverse perspectieven verkennen en onderzoeken hoe de school succesvol samenwerkt met relevante belanghebbenden. We zullen ook aandacht besteden aan het perspectief van de gemeente en welke beleidsmaatregelen nodig zijn om integrale samenwerking te stimuleren en faciliteren.
Aanmelden:
Contactpersoon:
Samen Actief- sport voor iedereen
donderdag 21 maart, Amersfoort, meerdere locatiesSport en spel is een actieve les, met veel verschillende lesonderdelen waar net wat extra aandacht wordt besteed aan structuur en overzicht. Elke week heb je een andere les zoals volleybal, badminton, voetbal etc. afgewisseld met spelletjes zoals trefbal, estafettes etc. We werken aan je conditie met de nodige dosis plezier. Er is ook een Sport en Spel groep voor (ex) kanker patiënten.
Meer informatie
Kosten 6 euro per maand
Aanmelden:
https://sro.nl/buurtsportcoach/activiteit/samen-actief-sport-en-spel/
Contactpersoon:
Lillian van de Groep, buurtsportcoach Amersfoort (SRO)
High tea als afsluiting groepscursus stoppen met roken
vrijdag 22 maart, buurthuis De Meeuw, AmsterdamHigh tea als afsluiting van een SMR-groepstraining voor inwoners met een laag inkomen voor o.a. cursusdeelnemers, ervaringsdeskundigen, buurtprofessionals, Zilveren Kruis.
Opzet: trainer vertelt over de training, deelnemer deelt zijn/haar ervaring met training, we zetten professional die veel deelnemers heeft geworven in het zonnetje en delen certificaten van deelname uit aan de deelnemers. Gezondheidsambassadeurs uit de wijk verzorgen high tea.
Contactpersoon:
Henriëtte Dijkshoorn, GGD Amsterdam
Blijf Fit- Gym voor senioren
donderdag 21 maart, Amersfoort18 tot 21 maart sport voor senioren in Amersfoort
Met plezier grenzen verleggen op lichamelijk, geestelijk en sociaal gebied? Kom iedere week gezellig in een van de gymgroepen bewegen op uw eigen niveau. U verbetert uw houding, balans, lenigheid en conditie. Ook zorgt het voor een sneller herstel na een ziekte of operatie. Na afloop wordt er gezamenlijk koffie gedronken. Deze gymles is er ook alleen voor vrouwen en wordt in sommige gevallen gegeven rondom de stoel.
Aanmelden:
https://sro.nl/buurtsportcoach/aanbod
Contactpersoon:
Lillian van de Groep, buurtsportcoach Amersfoort
Webinar Meisjes en vrouwen met autisme
woensdag 20 maart, OnlineAanmelden:
www.leidscongresbureau.nl/events/webinar-meisjes-en-vrouwen-met-autisme
Contactpersoon:
Esmee van der Lubbe
Iftar-maaltijd
woensdag 20 maart, Franse Gat, VeenendaalHet team ‘Rookvrije toekomst Franse Gat’ organiseert een gratis Iftar-maaltijd om de gemeenschap van Franse Gat te verbinden. Deze maaltijd, die tijdens de Ramadan wordt genuttigd door moslims direct na zonsondergang, staat open voor alle Veenendalers, ongeacht religie. Het doel van de Iftar is verbinding leggen tussen inwoners. Daarnaast zal het team ‘Rookvrije Toekomst Franse Gat’, vanuit de Rookvrije wijkaanpak, zich voorstellen aan de deelnemers. We hopen tijdens de Iftar-maaltijd de inwoners beter te leren kennen en op te halen wat gezondheid en gezond leven voor hen betekent. De bijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met verschillende organisaties, zoals Stichting Khair, Thuis bij Frans, GGD regio Utrecht en Pharos. Vanuit allerlei organisaties moedigen we inwoners aan om te komen mee-eten, zoals de tweedehands kledingwinkel en moskee tot de apotheek en het wijkteam.
Aanmelden:
Inloopgroep Roken enzo
woensdag 20 maart, HeemskerkRoken enzo is een lotgenotengroep van (ex)rokers die elke week bij elkaar komen om samen te praten, van elkaar te leren en elkaar te motiveren. Samen gaan we in gesprek over hoe het gaat, bekijken we welke manieren van stoppen met roken het beste bij jou past en bespreken we wat roken voor je betekent. Ook kunnen we iemand uitnodigen die ons meer kan vertellen over een probleem waar we tegenaan lopen of als we meer willen leren over een bepaald thema.
Aanmelden:
www.welzijnbeverwijk.nl/activiteiten/inloopgroep-roken-enzo
Contactpersoon:
Ferry van Wezop, Sociaal Werker bij Welzijn Beverwijk
Brede aandacht voor gezondheid bij taalschool Queridon
donderdag 21 maart, Utrecht OvervechtBij Queridon komen nieuwkomers niet alleen om de taal leren, maar wordt ook op verschillende manieren aandacht besteed aan gezondheid en welzijn. Het doel van Queridon is dan ook dat mensen zich thuis gaan voelen én dat zij zelfredzaam worden. Tijdens het wijkontbijt vertellen we meer over de werkwijze van Queridon, en gaan we in gesprek over taal en de gezondheid van nieuwkomers.
Aanmelden:
Contactpersoon:
Lezing Tim 's Jongers
dinsdag 19 maart, it Joo Oudega SWFTim ‘S Jongers deelt zijn visie met als doel de domeinoverstijgende aanpak mbt gezondheidsverschillen intern te stimuleren. Aanvang 15.00 uur.
Contactpersoon:
Dieuwke Schotanus, beleidsadviseur Sociaal Domein
Bestaanszekerheid & Gezondheid #hoedan?
woensdag 20 maart, TilburgGemeente Tilburg vertelt over hun aanvalsplan bestaanszekerheid
Vol met inspiratie vanuit Tilburg, maar ook vanuit de eigen praktijk. Centrale thema’s zijn: Ongelijk investeren en differentiëren in je aanpak, brede vroeg signalering, gelijkwaardige samenwerking, geldzorgen bij de eerste duizend dagen van een kind (Kansrijke Start). Belangrijkste doel van deze dag: van elkaar leren, inspireren en verdiepen op hoe succesvolle aanpakken in de praktijk goed kunnen werken. Kom ook mee luisteren en meedoen!
Bestaanszekerheid & Gezondheid, #hoedan? Dit vroegen we in 2023 aan een aantal gemeenten. We leerden samen over hoe je als gemeente breed inzet op bestaanszekerheid en gezondheid. Daarbij is Tilburg met hun aanvalsplan Bestaanszekerheid en hun aanpak Kansrijke Start een inspiratiebron geweest voor velen. We delen deze ervaringen graag tijdens deze praktijkdag in Tilburg over bestaanszekerheid en gezondheid.
Tijdens deze dag deelt Tilburg haar kennis en lessen en organiseren we een Lagerhuis debat over verschillende thema’s zoals:
- Een brede preventieve aanpak, waar begin je en hoe geeft je dat vorm?
- Hoe maak je ‘Ongelijk investeren’ concreet in je aanpak?
- Hoe werkt brede vroegsignalering echt waarvoor het bedoeld is?
- Hoe geef je gelijkwaardige samenwerking vorm?
- Hoe pas je signalering van geldzorgen toe in de aanpak Kansrijke start?
Aanmelden:
Contactpersoon:
Congres Gezond Leven Makkelijker Maken
donderdag 4 april, AmsterdamOp 4 april van 10.00 tot 13.00 uur vindt het congres Gezond Leven Makkelijker Maken plaats. Gezond Leven Makkelijker Maken is een programma van de GGD Amsterdam waarin professionals, buurtorganisaties, ervaringsdeskundigen en bewoners samenwerken aan het aanpassen van het zorg- en preventieaanbod aan de behoeften en mogelijkheden van mensen in een kwetsbare positie. Tijdens het congres blikken we terug op de resultaten tot nu toe.
Zo hebben we in 2023 we in co-creatie met bewoners en professionals stappen gemaakt om het preventie- en zorgaanbod beter aan te sluiten op de leefwereld van de bewoners van drie stadsdelen: Zuidoost, Nieuw-West en Noord.
Daarnaast delen we onze opgedane kennis en ervaringen binnen het leernetwerk GLMM. Binnen dit leernetwerk gaan 9 zorg- en welzijnsorganisaties samen aan de slag met het begrijpelijk en toegankelijk maken van het zorg- en preventieaanbod in de stad.
Ook kijken we samen vooruit naar wat er nog meer nodig is. Want alleen samen kunnen we gezond leven makkelijker maken voor alle Amsterdammers.
Aanmelden:
congresgezondlevenmakkelijkermaken.evenementenorganisatie-amsterdam.nl
Contactpersoon:
Annelies van Dijk, programmamanager GGD Amsterdam
Gezondheidsvaardige organisatie voor gelijke kansen
dinsdag 19 maart, Utrecht, Vaartse RijnEén op de vier Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Dat betekent dat zij moeite hebben met het vinden, begrijpen, beoordelen en gebruiken van informatie over gezondheid. Een deel van deze mensen is laaggeletterd.
Veel informatie in preventie en zorg sluit niet goed aan bij deze grote groep mensen, omdat de informatie te ingewikkeld is. Hierdoor hebben zij geen gelijke kansen op een goede gezondheid. Rekening houden met gezondheidsvaardigheden is een belangrijke schakel in het terugdringen van gezondheidsverschillen. Een organisatie die dit goed doet noemen we een ‘gezondheidsvaardige organisatie’.
In deze workshop gaan we in op de 10 kenmerken van een gezondheidsvaardige organisatie, waaronder begrijpelijke mondelinge en schriftelijke communicatie. Je krijgt praktische tips en voorbeelden. Vervolgens ga je aan de slag om te kijken waar jouw organisatie staat op deze 10 kenmerken en gaan we met elkaar in gesprek.
Voor wie?
Bij het worden van een gezondheidsvaardige organisatie hebben bijna alle afdelingen en professionals een rol. Deze sessie is daarom bedoeld voor een brede groep van medewerkers, waaronder (zorg)professionals, baliepersoneel, vrijwilligers, communicatiemedewerkers, beleidsmedewerkers, projectleiders, management en onderzoekers.
Nieuwsgierig? Doe alvast de test!
Aanmelden:
Contactpersoon:
Webinar: Positieve gezondheid voor financieel kwetsbare inwoners
dinsdag 19 maart, OnlineIedereen verdient een positief gezond(er) leven.
Daar werken we aan met lokale initiatieven. We belonen met mensen met een kleine beurs voor positief gezond gedrag.
Ze sparen fitcoins door te wandelen, fietsen, meedoen aan gezonde activiteiten. En die fitcoins kunnen ze naar eigen keuze uitgeven aan boodschappen, gratis naar de kapper, naar de film, uurtje bowlen met het gezin.
En financieel gezonde inwoners kunnen ook meedoen. Zij sparen hun fitcoins voor de mensen met een kleine beurs.
In een online webinar van 1 uur leg ik je uit hoe we met onze initiatieven werken aan het verkleinen van gezondheidsverschillen.
Online webinar 19 maart om 14.30 uur
Aanmelden:
https://teams.live.com/meet/942042358303?p=rAf8XnhHTkQTlGCd
Contactpersoon:
Gerjo Schepers, VierVitaal
Verdiepingssessie voor een lokale visie met focus op gezondheidsachterstanden en bestaanszekerheid
dinsdag 19 maart, DeurneDe gemeente Deurne zet koers naar een Gezonder Deurne. De wereld om ons heen verandert. Er zijn grote uitdagingen die ook invloed hebben op onze gezondheid. Denk aan stijgende energieprijzen, digitalisering, de woningbouwcrisis of duurzaamheidsvraagstukken. Streven we nog de juiste gezondheidsdoelen na?
In het vierjarig programma van de gemeenteraad (2022-2026) staat een brede blik op gezondheid centraal. Het gaat dus niet alleen over lichamelijke gezondheid, maar over veerkracht, over meedoen in de maatschappij, betekenisvol werk en over de omgeving waarin je leeft. De focus ligt niet op wat iemand niet meer kan, maar wat iemand wel (nog) kan en wil. De aanpak van gezondheidsachterstanden is één van de opgaven voor de komende jaren.
Contactpersoon:
Bart Verheijden, Kwartiermaker Positieve Gezondheid (beleidsadviseur)
Geldparade soepshow tijdens de Gezondheidsinloop
woensdag 20 maart, LeidenWoensdagochtend kun je de Geldparade soepshow bijwonen met als special guest wethouder Abdelhaq Jermoumi (Kansengelijkheid, Jeugd en Onderwijs). Tegelijk vindt de Gezondheidsinloop plaats voor het meten van je bloeddruk en bloedsuikerwaarde, met tips en adviezen.
Het wordt een gezellige en informatieve talkshow over geld. Het thema is “Hoe krijg je overzicht in je geldzaken en wat kun je doen om geld te besparen”. We praten met ervaringsdeskundigen, buurtbewoners en we vragen de wethouder over wat de gemeente Leiden doet om financiële stress te voorkomen en armoede op te lossen. Natuurlijk is er ook gelegenheid om vragen te stellen.
En waarom heet het de Geldparade soepshow? Omdat deze talkshow plaatsvindt tijdens het wekelijkse Buurtsoepie van BuZz. Je kunt na de talkshow blijven om een soepie mee te eten. En als je aan het vasten bent, kun je een bakkie soep meenemen naar huis.
Wil je meeluisteren of meepraten? Je bent van harte welkom op de Geldparade soepshow.
Buurtontmoetingsplek BuZz, Willem Klooslaan 15 in Leiden Wanneer: Woensdag 20 maart van 11.00 tot 12.00 uur
Aanmelden:
https://geldparade.nl/geldparade-soepshow-met-wethouder-jermoumi/
Contactpersoon:
Evelyn Duinker, Ontwikkelmakelaar
Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV)
donderdag 21 maart, Heerlen NoordPharos gaat op een afsluitend werkbezoek bij het Nationaal Programma Heerlen Noord. In Heerlen Noord werken bewoners, bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties de komende twintig jaar samen aan een betere toekomst en gezondheid. Heerlen Noord is een van de focusgebieden van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) onder de bezielende leiding van Ron Meyer. We gaan met elkaar in gesprek over een effectieve aanpak en wandelen ook een stuk door de wijk om enkele initiatieven in de buurt te bezoeken. De belangrijkste thema’s van de middag zijn: integrale zorg en ondersteuning, samenwerken met inwoners en ervaringsdeskundigen, gezond opgroeien (waaronder Kansrijke Start).
Aanmelden:
Contactpersoon:
Datacoalitie Rijnmond | gezondheid in zicht
donderdag 21 maart, Rotterdam e.o.Rijnmond Dokters, Samergo en de afdeling huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC slaan met de Gezondheid in Zicht Datacoalitie Rijnmond de handen ineen om door data de gezondheidsverschillen in Rotterdam e.o. terug te dringen. Het is belangrijk dat alle inwoners passende zorg en ondersteuning krijgen. Data verzamelen en interpreteren kan hierbij helpen.
Op verschillende plekken wordt al waardevolle data verzameld, maar er wordt niet altijd iets mee gedaan. Binnen de datacoalitie willen we deze databronnen uit verschillende domeinen met elkaar verbinden en analyseren. Hierdoor krijgen we meer zicht op de ontwikkeling van zorg en welzijn in de wijk. Ook kunnen we uit de data herleiden wat er voor bepaalde bevolkingsgroepen nodig is. Bijvoorbeeld waar inwoners van een specifieke wijk het vaakst voor naar de huisarts gaan. Op basis van dit inzicht kunnen we gericht op zoek gaan naar een manier om de vraag zo goed mogelijk aan te laten sluiten op het aanbod in de wijk.
Contactpersoon:
Martijn Sobels, Datacoalitie Rijnmond | gezondheid in zicht
Quite Fit door Stichting Quiet
donderdag 21 maart, Go4Fit sportschool / Fysiotherapiepraktijk De WedrenHet programma Quite Fit door St. Quiet Nijmegen maakt fitness mogelijk op de sportschool, wekelijks, gratis en met begeleiding van maatschappelijk sportcoach en motivatiecoach.
Iedere maandag 12-15 uur, Go4Fit sportschool speciaal voor vrouwen en woensdag 19-20 uur op Fysiotherapiepraktijk De Wedren.
Het programma beoogt om de vicieuze cirkel armoede-stress-ongezonde leefstijl-slechte gezondheid-inactiviteit-isolement te doorbreken. Quite Fit loopt nu 2 jaar. Op individueel niveau wordt een bijdrage geleverd aan doorbreking van deze negatieve spiraal.
Aanmelden:
Via contactpersoon
Contactpersoon:
Eveline Knibbeler, e.knibbeler@kb-consult.nl