Meisjesbesnijdenis / vgv

In Nederland worden we vanaf het begin van de jaren negentig geconfronteerd met vrouwelijke genitale verminking (vgv), ook wel meisjesbesnijdenis genoemd. Dit komt door de immigratie van vrouwen uit landen waar vgv gangbaar is. De bestrijding van meisjesbesnijdenis is complex en vraagt om een brede en gerichte aanpak. Heb jij te maken met meisjes of vrouwen die (mogelijk) besneden zijn of het risico lopen besneden te worden? Pharos zet zich als landelijk expertisecentrum sinds 1993 in voor de strijd tegen vgv. Je kunt bij ons terecht voor informatie en advies.

41.000

Bijna 41.000 vrouwen in Nederland zijn besneden

4.200

Naar schatting lopen 4.200 meisjes de komende 20 jaar risico op besnijdenis

Video: Wat is meisjesbesnijdenis?

Op 1 januari 2018 wonen in Nederland bijna 41.000 vrouwen die zijn besneden. Naar schatting lopen 4.200 meisjes de komende 20 jaar risico op besnijdenis.

In Nederland wonen ruim 95.000 vrouwen die afkomstig zijn uit landen waar meisjesbesnijdenis een cultureel gebruik is. Naar schatting is 43% van hen besneden: bijna 41.000 vrouwen. Het grootste deel van hen (82%) komt uit Somalië, Egypte, Ethiopië, Eritrea, Soedan en de Koerdische autonome regio in Irak. Zie verder: Vrouwelijke Genitale Verminking Omvang en risico in Nederland (2019).

Het merendeel van de besneden vrouwen is tussen de 20 en 49 jaar oud. Zie ook de infografic vrouwelijke genitale verminking.

Wat doet Pharos?

Op basis van wetenschappelijk onderzoek en kennis uit de praktijk ontwikkelen we factsheets, publicaties en toegankelijk (voorlichtings)materiaal die je direct op weg helpen. Onze kennis en ervaringen delen we via trainingen, studiedagen, onze website en persoonlijk advies. Via het Focal point Meisjesbesnijdenis bieden we kennis en praktisch handelingsperspectief. Jaarlijks wordt op Zero Tolerance Day (6 februari) aandacht gevraagd voor de wereldwijde strijd tegen Vrouwelijke Genitale Verminking (vgv).

Doorverwijzen en advies in de regio

Ben je op zoek naar partners in de ketenaanpak voor advies over meisjesbesnijdenis? Neem contact op met de afdeling Seksuele Gezondheid van je lokale GGD. Sommige GGD’en houden een nazorgspreekuur voor vrouwen die besneden zijn.

Contact

Pharos is het landelijk aanspreekpunt voor meisjesbesnijdenis. Pharos biedt advies, training en ondersteuning aan slachtoffers, betrokkennen en professionals. Vragen? Je kunt ons bereiken via focalpointmeisjesbesnijdenis@pharos.nl.

Meer informatie

Nieuwsbrief Meisjesbesnijdenis

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief Meisjesbesnijdenis. Je ontvangt vier keer per jaar een nieuwsupdate.

Interactieve wereldkaart prevalentie meisjesbesnijdenis

Programma Vrouwelijke genitale verminking

Pharos is het landelijk Focal point meisjesbesnijdenis en is sinds 1993 actief in de strijd tegen, en het voorkomen van vrouwelijke genitale verminking (vgv). Lees meer over programma Vrouwelijke genitale verminking.

Over Pharos

Benieuwd naar meer informatie over Pharos?

Missie en visie Wij zetten ons in voor het terugdringen van grote gezondheidsverschillen in Nederland.

Programma’s De kennisprogramma’s van Pharos vertalen strategie en prioriteiten naar aanpak en werkwijze.

Medewerkers Maak kennis met onze experts. Ze geven je graag advies.

Werken bij Pharos Bekijk vacatures, stages en werkervaringsplekken.

Meer voorlichtingsmaterialen
Meer publicaties

Incompany training / 3 uur

In gesprek over meisjesbesnijdenis

Deze training is bedoeld voor verschillende professionals om meisjesbesnijdenis en de bijbehorende risico’s en klachten bespreekbaar te maken. Je leert hoe je op een respectvolle manier het gesprek aangaat over (vermoedens van) meisjesbesnijdenis, de klachten die hiermee samenhangen, de verwachtingen van de vrouw en wat jouw rol als professional is. Je krijgt inzicht in de rol die cultuur speelt in het bespreken van dit onderwerp.

Geaccrediteerd
Meer trainingen

Waarvoor kun je bij het Focal Point Meisjesbesnijdenis van Pharos terecht?

Werk jij als (zorg)professional en heb je te maken met meisjes en vrouwen die het risico lopen besneden te worden of al besneden zijn? Neem contact op met het informatie en adviespunt Focal Point meisjesbesnijdenis van Pharos als je bijvoorbeeld:

  • advies wilt in een concrete casus
  • wilt weten waar besneden vrouwen terecht kunnen met vragen
  • een training of bijeenkomst wilt bijwonen over vgv met nuttige tips en advies

Mail naar focalpointmeisjesbesnijdenis@pharos.nl.

Onze experts
Naar boven